Ministarstvo zdravstva nositelj prvog hrvatskog IPA „OUT“ projekta

Zavod za transplantaciju i biomedicinu Ministarstva zdravstva nositelj je prvog hrvatskog IPA OUT projekta koji ima za cilj jačanje institucionalnog okvira u području transplantacijske i transfuzijske medicine u Republici Srbiji.

Pod nazivom „Strengthening national institutional capacities in the field of Substance of Human Origins (SoHO) to improve the safety of blood in transfusion and transplantation,“ danas je službeno započela provedba prvog hrvatskog IPA OUT projekta. 

Nositelj projekta je Zavod za transplantaciju i biomedicinu Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, a projekt će se provoditi prema modelu IPA Twinning Light-a kroz pružanje tehničke pomoći (tj. prijenos znanja) u području transplantacijske medicine, tkivnog bankarstva i transfuzijske medicine.

Projekt je financiran iz pretpristupnih fondova EU, a usmjeren je na jačanje institucionalnih kapaciteta s ciljem zaštite zdravlja građana i sigurnosti u području primjene pripravka ljudskog podrijetla (organi, tkiva, stanice i krv).

Radi o prvom hrvatskom projektu takve vrste (IPA OUT) u kojem pružamo ekspertizu državi kandidatkinji za pristup Europskoj Uniji s ciljem usklađivanja zdravstvenog sustava Republike Srbije sa zahtjevima Europske Unije.

Uz djelatnike Ministarstva zdravstva suradnici na ovom projektu su ugledni hrvatski stručnjaci iz područja transfuzijske medicine i tkivnog bankarstva (KBC-a Zagreb, KBC-a Osijek, KBC-a Sestre Milosrdnice i OB-a Varaždin). Predviđeno trajanje projekta je šest mjeseci.

Pisane vijesti