Ministar zdravlja u Splitu: Potrebno je pet regionalnih centara za palijativnu skrb

Slika /Vijesti/2014/ministar.jpg

Ministar zdravlja Rajko Ostojić najavio je da će se uskoro pokrenuti javna rasprava o utemeljenju regionalnih centara za palijativnu skrb namjenjenih osobama koje boluju od neizlječive bolesti, dodajući kako je planirano pet takvih centara.

"Na Dan palijativne skrbi, 12. listopada ove godine objavit ćemo naš akcijski plan koji je u izradi, a zatim će se otvoriti javna rasprava o palijativnoj skrbi i uvjeren sam da ćemo do kraja mandata ispuniti zamisli iz 'Plana 21', a to znači da imamo pet regionalnih centara za palijativnu skrb. Ove godine Ministarstvo zdravlja je zahvaljujući uštedama uspjelo financirati dva odjela za palijativnu skrb i već ih otvorilo u općim bolnicama u Kninu i Novome Marofu, a radi se o novim odjelima s dvadesetak postelja. Dakle, već smo napravili dva centra za palijativnu skrb", rekao je ministar Ostojić odgovarajući danas na novinarsko pitanje vezano uz nedavni slučaj s neizliječivo bolesnom djevojkom u Sisku koju je, po prvim informacijama policije, usmrtio otac.

"To je tužna priča", rekao je ministar Ostojić komentirajući sisački slučaj.

Po njegovim riječima, mnogo je razloga zbog kojih nam trebaju regionalni centri za palijativnu skrb, pri čemu je dodao kako je Hrvatska po broju stanovnika starijih od 65 godina u europskom vrhu.

"Ima jako puno kroničnih nezaraznih bolesti i pacijenata u termalnom stanju kroničnih bolesti ili s karcinomima kojima treba pružiti samo jedno, a to je dostojanstvena smrt i oproštaj s ovoga svijeta", rekao je ministar zdravlja.

Ministar Ostojić rekao je kako je razočaran što nemamo objedinjene hitne bolničke prijame u bolnicama diljem Hrvatske, kakav je već osam godina u zagrebačkoj bolnici Rebru. Posebice je naglasio kako je neprihvatljivo da u drugom po veličini gradu u Hrvatskoj - Splitu bolnica radi u nedopustivo lošim uvjetima, a ulagalo se u druge građevine i dopuštao privatni monopol za neku dijagnostiku, a nema objedinjeni hitni bolnički prijam.

"Tužan sam što u Hrvatskoj još postoje bolnice koje nemaju objedinjeni hitni bolnički prijam koji je u Hrvatskoj prepoznat prije 12 godina, a u svijetu prije više od 30 godina", rekao je ministar Ostojić.

Dodao je kako će se taj nedostatak pokušati prevladati novcem i strukturnih fondova Europske unije.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je u Splitu sudjelovao na konferenciji "Strategija unaprjeđenja zbrinjavanja hitnog pacijenta tijekom turističke sezone".



Vijesti iz medija