Ministar zdravlja otvorio Konferenciju o obrazovanju medicinskih sestara

  • Slika arhiva/images/novosti/novosti/ministar_zdravlja_otvorio_konferenciju_o_obrazovanju_medicinskih_sestara/117928-1-cro-HR/ministar_zdravlja_otvorio_konferenciju_o_obrazovanju_medicinskih_sestara.jpg
  • Slika

U zadnjem desetljeću uočava se trend porasta temperature u ljetnom razdoblju što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Pravovremene preventivne mjere mogu ublažiti moguće negativne posljedice vrućina po zdravlje.

 
 

„Svi imaju dojam da je u drugim zemljama puno bolje, a ja tvrdim da naš zdravstveni sustav ima dosta komparativnih prednosti u odnosu na ostale. Primjerice patronažne sestre i način kako skrbe o majci i djetetu su odlika našeg sustava. Naš zdravstveni sustav trenutačno počiva na požrtvovnosti osoblja, a na nama je da u tom dijelu napravimo iskorak te da se rad, kompetencije i znanje više vrednuju“, rekao je ministar zdravlja prim. Siniša Varga te naglasio važnost cjeloživotnog učenja kako bi mogli primjenjivati nova znanja te tako poboljšati zdravstvenu uslugu koju pružamo pacijentima.

Okupljenima se obratila i prof. Marie Carney, dekanica Fakulteta sestrinstva i primaljstva, Dublin, koja je istaknula kako je Irska po pitanju obrazovanja medicinskih sestara daleko odmakla te je sestrinstvo prošlo rapidnu, snažnu te pozitivnu promjenu predstavljajući jedan od najmodernijih obrazovnih modela. Svoj primjer uređenosti i ustroja sestrinstva u Sloveniji iznijela je i Majda Pajnkihar, dekanica Fakulteta zdravstvenih znanosti u Mariboru.

Predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara, Dragica Šimunec, naglasila je kako se uskoro pokreće multidisciplinarni projekt Centar izvrsnosti za trajno usavršavanje, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Zdravstvo u Hrvatskoj kao i budućnost sestrinstva ponajviše ovise o dobro obučenim medicinskim sestrama kroz edukaciju vlastitih kadrova, sudjelovanju u kreiranju zdravstvene politike i istraživanjima u sestrinstvu. Program obrazovanja medicinskih sestara trebao bi se kontinuirano razvijati u skladu s međunarodnim zahtjevima i standardima te nacionalnim iskustvima i potrebama.



Pisane vijesti