Ministar zdravlja obišao Zavod za onkologiju i hematologiju u Klinici za tumore

  • Slika arhiva/images/novosti/novosti/ministar_zdravlja_obisao_zavod_za_onkologiju_i_hematologiju_u_klinici_za_tumore/120298-1-cro-HR/ministar_zdravlja_obisao_zavod_za_onkologiju_i_hematologiju_u_klinici_za_tumore.jpg
  • Slika

Zagreb, 30. srpnja 2015. - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) izdao je danas drugo dopunjeno izdanje brošure  „Vodič za samopomoć, akutna i hitna stanja te bezreceptne lijekove“. Vodič je HZZO izradio u suradnji s Ministarstvom zdravlja, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu, Hrvatskim farmaceutskim društvom, Koalicijom udruga u zdravstvu, Hrvatskom udrugom za prava pacijenata i udrugom „Europa Donna Hrvatska“, s ciljem edukacije i informiranja građana o listi bezreceptnih lijekova u Republici Hrvatskoj, o njihovoj primjeni, o tome što podrazumijeva samopomoć, kako razlikovati i prepoznati akutna i hitna stanja te uputstvo za provođenje kardiopulmonalne reanimacije.

Vodič_za_samopomoć, akutna i hitna stanja te bezreceptne lijekove
 

„Prije dva mjeseca smo u rekordnom roku izveli preseljenje odjela dječje onkologije iz Klaićeve u Kliniku za tumore i zadovoljstvo mi je vidjeti da sve funkcionira u najboljem redu. Malim pacijentima je pružena najbolja moguća liječnička skrb u izvrsno opremljenim prostorima, a i osiguran je bliži kontakt s roditeljima što u prethodnom prostoru nije bilo moguće. Sve što činimo u zdravstvenom sustavu činimo da pacijenti dobiju što kvalitetniju uslugu i ovo je izvrstan primjer“, rekao je ministar zdravlja Siniša Varga te dodao kako je ovo privremena lokacija te da Ministarstvo zdravlja ubrzano radi na pronalaženju nove lokacije i pripremi projekta izgradnje nove zgrade Klinike za dječje bolesti.

„Novi prostori su značajan pomak u skrbi bolesnika. Sa starih 300 kvadrata premjestili smo se u prostore veličine 1200 kvadrata, pa se vrhunska medicina, koja je do sada s uspjehom provođena u starim prostorima, sada  radi u puno boljim uvjetima. To prije svega najviše osjećaju pacijenti s transplantacijom matičnih stanica, kod kojih su uvjeti boravka u izolaciji jedan od preduvjeta za bolje rezultate, ali i na sve druge pacijente u fazama kemoterapije kada su podložniji infekcijama“, rekao je sanacijski upravitelj Klinike za dječje bolesti dr. med. Zoran Bahtijarević te dodao kako su ovi prostori najbolje rješenje do izgradnje nove dječje bolnice što je strateški projekt Ministarstva zdravlja i sadašnje uprave bolnice. „U međuvremenu uz podršku Vlade, Ministarstva te ostalih čimbenika, poglavito Grada Zagreba, pristupamo uređenju i starih prostora, prije svega  drugog  kata pedijatrije, jedinice intenzivnog liječenja i operacijskih sala, kako bismo i ostalim našim bolesnicima omogućili bolje uvjete liječenja u narednih nekoliko godina“, rekao je dr. Bahtijarević.

U ova dva mjeseca koliko Zavod radi na novoj lokaciji, hospitalizirano je 141 dijete, a u Dnevnoj bolnici je liječeno 239 djece dok je kroz ambulante Zavoda prošlo  238 djece i to u hematološkoj ambulanti 106, a u onkološkoj 132. Prostori nove, veće i bolje opremljene dnevne bolnice omogućuju da se veći broj pacijenata liječi u svom domu, a da u dnevnu bolnicu dolaze samo na kemoterapiju.

Podsjetimo, stari odjel koji je radio u Klaićevoj ulici bio je višegodišnji akutni problem zbog premalih soba i nemogućnosti da roditelji borave na Odjelu uz svoju oboljelu djecu. Rješavanje ovog problema bio je prioritet ove Vlade te je u svibnju ove godine pronađeno privremeno rješenje da se Zavod za hematologiju i onkologiju preseli u Kliniku za tumore. Novi je prostor prostran, ima tridesetak bolničkih postelja a u njegovo uređenje i opremanje Ministarstvo zdravlja je uložilo oko tri milijuna kuna. Nabavljen je novi namještaj, suvremena medicinska oprema i uređaji, a Ministarstvo zdravlja osiguralo je zapošljavanje 18 novih liječnika i medicinskih sestara, zdravstvenih radnika odgovarajućih stručnosti, kako bi se malim pacijentima pružila vrhunska zdravstvena zaštita i skrb.



Pisane vijesti