Ministar Varga u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama

  • Slika arhiva/images/novosti/novosti/ministar_varga_u_posjeti_sjedinjenim_americkim_drzavama/109462-1-cro-HR/ministar_varga_u_posjeti_sjedinjenim_americkim_drzavama.jpg
  • Slika

WASHINGTON, 10. prosinca 2014 - Ministar zdravlja prim. Siniša Varga i njegov pomoćnik dr. Miljenko Bura boravili su u višednevnom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama.

Svrha posjeta bila je prikupiti dragocjena iskustva i primjere dobre prakse u pružanju zdravstvene skrbi veteranskoj populaciji, u čemu su SAD najučinkovitija država u svijetu.

Podsjetimo, početkom studenog ove godine donesena je odluka da će se u sklopu Opće bolnice Zabok ustrojiti odjel za zdravstvenu skrb o braniteljima koji će se baviti posebnim potrebama braniteljske populacije, prije svega hrvatskim ratnim vojnim invalidima.

Ministar Varga i njegov pomoćnik obišli su Veteranski medicinski centar Ministarstva branitelja u Washingtonu gdje ih je primio direktor Brian A. Hawkins te im predstavio zdravstvene usluge koje se pružaju braniteljskoj populaciji, informirao ih o zaštiti mentalnog zdravlja kao i specifičnosti pristupa zdravstvenim uslugama namijenjenim upravo njima.

Američki kolege iz Veteranskog medicinskog centra govorili su o vrsti suradnje i dijeljenju usluga koje specijalizirane veteranske zdravstvene ustanove imaju s općim zdravstvenim sustavom namijenjenim ostatku populacije te problemima s kojima se danas suočava braniteljska populacija u SAD-u.

Na slici: ministar Varga i Brian A. Hawkins

Ministar Varga sudjelovao je na Konferenciji mZdravlje gdje je, kao uvodničar, predstavio hrvatska iskustva u praćenju kroničnih pacijenata putem rješenja mZdravlja. Hrvatska je prepoznata kao jedna od vodećih europskih zemalja u području eZdravlja i mZdravlja, jer stalno i trajno razvija nova napredna rješenja koja pacijentima omogućuju dostupnu i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, a profesionalcima u zdravstvenom sustavu bolju suradnju i brži pristup podacima.

Ministar se u Sjedinjenim Američkim Državama sastao s predstavnicima hrvatske znanstveno-zdravstvene zajednice i razgovarao o perspektivi razvoja zdravstvenog turizma duž jadranske obale te o mogućnostima da te usluge koriste američki građani. Razvojem zdravstvenih usluga u turizmu otvorit će se mogućnost zapošljavanja zdravstvenih djelatnika, poglavito liječnika, čime bi se spriječio njihov masovni odlazak iz Hrvatske. Na okruglom stolu s dijasporom bilo je riječi o nadzoru nad duhanom u Hrvatskoj, integraciji privatne prakse u hrvatski zdravstveni sustav, a tražio se i odgovor na pitanje kako zdravstvo od kroničnog gubitaša pretvoriti u pokretača gospodarskog napretka.

Ministar je posjetio i Nacionalni zavod za zdravstvo te Nacionalni zavod za rak gdje je sudjelovao na okruglom stolu na temu kontrole i gospodarskim posljedicama pušenja.



Pisane vijesti