Ministar prof. Kujundžić na 73. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih Naroda

  • Slika /2018 Vijesti/NY2.jpg
  • Slika
  • Slika

Ministar zdravstva prof. Milan Kujundžić, na poziv generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije dr. Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa, sa suradnicima sudjeluje na sastancima Ujedinjenih Naroda na visokoj razini o borbi protiv tuberkuloze i nezaraznim bolestima, koji se odvijaju u okviru zasjedanja 73. Opće skupštine UN-a, koja se održava u New Yorku.

U srijedu, 26. rujna 2018. godine održan je prvi globalni sastanak UN-a na visokoj razini o borbi protiv tuberkuloze pod naslovom „Ujedinjeni prema zaustavljanju tuberkuloze: hitan globalni odgovor za globalnu epidemiju“. U svom obraćanju visokim dužnosnicima država članica UN-a, ministar Kujundžić istaknuo je kako bez obzira na nisku stopu oboljenja od tuberkuloze, na našim područjima pojavljuje se najviša stopa oboljenja od višestruko rezistentne tuberkuloze, od kojih se samo polovica pacijenata uspijeva izliječiti. Izrazio je čvrstu podršku usvajanju Deklaracije UN-a o borbi protiv tuberkuloze i naglasio važnost svih oblika suradnje i potpore na globalnoj razini.
 
Sljedećeg dana, na sastanku UN-a na visokoj razini o nezaraznim bolestima, raspravljalo se o izazovima u području nezaraznih bolesti (kardiovaskularne i kronične respiratorne bolesti, karcinomi, dijabetes i dr.) koje su najčešće uzrokovane lošim životnim navikama poput nezdrave prehrane, pušenja, zagađenja zraka, prekomjernog konzumiranja alkohola i nedostatka tjelesne aktivnosti.
 
Ministar Kujundžić upozorio je na ozbiljnost problematike nezaraznih bolesti i istaknuo kako se čak 15 milijuna smrtnih slučajeva uzrokovanih nezaraznim bolestima na godišnjoj razini događa kod stanovništva u dobi od 30 do 69 godina. Posebno je naglasio kako Ciljevi održivog razvoja UN-a/Sustainable Development Goals (SDGs) predstavljaju kvalitetan okvir za daljnji napredak i razvoj u području prevencije nezaraznih bolesti, te pozvao na multisektorsku suradnju u svim područjima javnog zdravstva.

Pisane vijesti