Ministar posjetio Republiku Litvu

Slika /Vijesti/2016/nova litva.jpg

Ministar zdravlja Dario Nakić boravio je 30. i 31. svibnja u Litvi, gdje se susreo s litavskim ministrom zdravlja Jurasom Poželom.

Razgovarali su o organizaciji zdravstvene zaštite, zdravstvenom osiguranju te troškovima u zdravstvu.




Tijekom posjeta Sveučilišnoj bolnici u Kaunasu, drugom najvećem litavskom gradu, ministar Nakić susreo se s direktorom bolnice Renaldasom Jurkevičiusom i suradnicima. Obišli su odjel za hitnu medicinu i traumu, radiologiju i dječji odjel onkologije, pri čemu je predstavljen način rada te su razmijenjena iskustva najbolje prakse.




Zadnjeg dana boravka ministar je posjetio Sveučilišnu bolnicu Santariškių Klinikos u glavnom gradu Vilniusu. Tom je prilikom direktor za liječništvo i sestrinstvo, profesor Jankauskiene predstavio način upravljanja bolnicom, modele financiranja i oblike suradnje s ostalim ustanovama zdravstvene skrbi. Razgovaralo se o implementaciji e-zdravlja, a predstavnici litavskog Centra za hitnu medicinu i Odjela za invazivnu kardiologiju prezentirali su način njihovog rada.
Dvojica ministara dogovorili su daljnju suradnju u području zajedničke nabavke lijekova i medicinske opreme, čime bi se postigle značajne uštede za zdravstvene sustave obiju zemalja. Takva dobra praksa suradnje već postoji među pojedinim državama Europske unije, primjerice Njemačke i Austrije te Rumunjske i Bugarske.
 



Pisane vijesti