Ministar Ostojić na sastanku s predstavnicima Hrvatske zajednice županija

ZAGREB, 29. siječnja - O Zakonu o sanaciji javnih ustanova te o proceduri sanacija županijskih bolnica ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić razgovarao je danas s izaslanstvom Hrvatske zajednice županija koju je vodio predsjednik Božo Galić. Uz Božu Galića radnom su sastanku prisustvovali i Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije, Miroslav Čačija, župan Bjelogorsko-bilogorske županije, Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije i Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije.

Ministar zdravlja objasnio je županima postupke u sanaciji županijskih bolnica i odgovorio na neke njihove dvojbe, posebno vezano za pitanje može li u sanaciji doći do ukidanja nekih bolničkih odjela. Ministar Ostojić rekao je da u sanacijskom procesu neće doći ni do ukidanja odjela, niti će biti ukidanja djelatnosti. Jer, da je to htio, naglasio je ministar, mogao bi to učiniti i sa sadašnjim ovlastima.

U sanacijskom programu predviđeno je i redefiniranje bolničkih proračuna u skladu s opsegom rada kako bi bolnice mogle poslovati bez gubitaka. Ministar Ostojić izdvojio je također da u sanaciji neće doći do otpuštanja zaposlenika, osim u izuzetnim slučajevima, ako je zapošljavanje bilo mimo kriterija.
- Ministarstvo zdravlja je u posljednja tri mjeseca, među ostalim, u potpunosti financiralo kupovinu CT aparata za bolnice u Šibeniku, Ogulinu i u Čakovcu te složeni radiološki uređaj, rentgen za snimanje srca i krvnih žila za Opću bolnicu u Slavonskom Brodu. Ovime pokazujemo da Ministarstvo zdravlja i te kako brine o županijskim bolnicama kao i o kvaliteti zdravstvene zaštite i zdravstvenom standardu stanovnika  – zaključio je ministar Ostojić.  



Pisane vijesti