Ministar Kujundžić u obilasku zdravstvenih ustanova

Slika /Vijesti/2016/st.jpg

Ministar zdravstva Milan Kujundžić obišao je u petak, 11. studenog OB Karlovac, a danas, 14. studenog KBC Split

Karlovačku bolnicu posjetio je zajedno s ministrom graditeljstva i prostornoga uređenja Lovrom Kuščevićem, a tema obilaska bio je završetak radova na energetskoj obnovi zgrade bolnice, čija je vrijednost 64 milijuna kuna. Ministar Kujundžić istaknuo je da obnovom bolnice nije postignuto samo očuvanja topline i manji utrošak energije, već je smanjeno i zagađivanje okoliša. Poručio je da bi se bolnice, posebno u priobalju, trebale orijentirati na iskorištavanje sunčeve i drugih obnovljivih izvora energije, a novac od ušteda usmjeriti u lijekove i liječenje.
„Zdravstvo je skupo svuda u svijetu, medicina godišnje poskupljuje od pet do deset posto“, rekao je Kujundžić i upozorio kako u zdravstvenom sustavu treba postići uštede gdje god je moguće. Ustvrdio je da će biti novaca za nova zapošljavanja, a oko 200 novih timova liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti rezultirat će kvalitetnijim radom s pacijentima, što će značiti manje nepotrebnih dijagnostičkih i terapijskih postupaka, a to će donijeti uštede.
Ravnatelj karlovačke bolnice Ervin Jančić istaknuo je kako će se, zahvaljujući ovom zahvatu, godišnje uštedjeti sedam milijuna kilovat sati energije, odnosno četiri milijuna kuna.
Obnavljaju se i druge zdravstvene ustanove, tako već traje obnova zgrade KBC Split na Firulama, uz ulaganje od 180 milijuna kuna.
Ministar zdravstva danas je u obilasku KBC-a Split, gdje je u Zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju na Križinama otvorio MSTC dijagnostički uređaj.
"Brojna oprema je zastarjela, određeni dio manjka, a i broj ljudi, kada govorimo o liječnicima i sestrama, biološki je u relativno višoj dobi tako da trebamo povećati broj specijalizacija", rekao je Kujundžić i najavio kako će se u splitskom KBC-u nastaviti započeti projekti ali i otvarati novi, jer veliki broj pacijenata iz južne Hrvatske i BiH gravitira splitskom KBC-u, a s postojećim ljudskim i tehničkim resursima teško je održati i povećati postojeću razinu.
Ravnatelj splitskog KBC-a Ivo Jurić je istaknuo kako je to jedan od najsuvremenijih CT uređaja u svijetu te najavio kako će u prosincu na Firulama biti otvoren još jedan CT uređaj, nakon čega će KBC Split imati ukupno četiri takva uređaja. „Na taj će se način povećati kapaciteti pregleda tim uređajima“, naglasio je ravnatelj Jurić.

Pisane vijesti