Ministar Beroš: Pacijent u fokusu i po olujnom nevremenu

Slika /2023 Slike/Pacijent u fokusu i po olujnom nevremenu_1.jpg

„Ponosan sam i zahvalan što je nova brza brodica hitne pomorske medicinske službe kao i djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije te Lučke kapetanije Dubrovnik uspješno položili ispit izdržljivosti i spasili život djetetu koje je sigurno prevezeno od Lastova do Splita. Hvala svima koji su sudjelovali u pružanju hitne medicinske pomoći djetetu kojemu želim što brži oporavak i nastavak mirnog ljeta na idiličnom Lastovu.

Time još jednom pokazujemo snažnu sinergiju naših djelatnika i inovativne tehnologije jednako kao Vlade i lokalne zajednice kroz međuresornu suradnju Ministarstva zdravstva, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, priobalnih županijskih zavoda za hitnu medicinu te lučke kapetanije“, komentirao je ministar Beroš.


Riječ je o brzoj brodici hitne pomorske medicinske službe, koja je nedavno predana Lučkoj kapetaniji Dubrovnik, a proizvelo ju je Iskra brodogradilište u Šibeniku. S obzirom da teško ozlijeđeno dijete nije moglo putovati helikopterom po olujnom nevremenu od Lastova do Splita, brza brodica hitne pomorske medicinske službe, zajedno s posadom, uspješno je obavila zadatak i prevezla dijete u KBC Split.

„Možemo reći da je brodica ispunila očekivanja, a što posebno pokazuje medicinski prijevoz s Lastova kad je inicijalno bio zahtijevan prijevoz helikopterom  koji zbog jakog vjetra nije mogao sletjeti na Lastovo. Ozlijeđeno dijete prevezeno je brzom brodicom  hitne pomorske medicinske službe noću, prosječnom brzinom plovidbe od 20 čvorova i predano djelatnicima hitne medicine u Splitu”, dodaju u Ministarstvu mora i infrastrukture.

Nekoliko dana prije toga je brodicom prevezen pacijent s Mljeta na liječenje u Dubrovnik te je do sada bilo i osam hitnih intervencija brodicom u Zadarskoj županiji. I u Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu ističu kako je brza brodica hitne medicinske službe ispunila sva očekivanja i kako su dobili priliku pružanja kvalitetne medicinske skrbi otočanima i gostima koji borave na otocima.

„Kao Zavod za hitnu medicinu kojemu je isporučena prva od šest rečenih brodica, istaknuli bismo da su naši medicinski timovi iznimno zadovoljni brzim brodicama, kako njihovim  plovnim svojstvima adekvatnim za prijevoz pacijenata, tako i potpunom opremljenošću medicinskim uređajima kao i brzinom plovidbe. Brze brodice hitne pomorske medicinske službe su u svakom slučaju dodatna vrijednost naše službe te omogućuju obavljanje djelatnosti hitne medicine za stanovništvo otoka i priobalja sukladno suvremenim standardima i zahtjevima struke i osiguravaju reakciju u svim vremenskim uvjetima”, kazao je Luka Lulić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko - neretvanske županije.

Na kolegu se nadovezala i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević koja je istaknula da brodica jamči hitnim pacijentima s otoka i iz cestovno nedostupnih priobalnih mjesta zbrinjavanje unutar "zlatnog sata" i povećava im šanse za preživljavanje od 30 do 50 %. Naglasila je da je temeljna misija svim pacijentima pružiti jednaku pomoć ma gdje god se nalazili, a izgradnja i opremanje flote za pružanje hitne medicinske skrbi značajan je iskorak prema još kvalitetnijoj hitnoj medicinskoj službi čiji su osnovni postulati brzina i dostupnost.

„Možemo biti ponosni na naša dosadašnja postignuća jer pokazujemo da ova Vlada kao i svi koji smo uključeni u ovaj vrijedan projekt činimo nove iskorake u unaprjeđenju zdravlja i kvalitete života svim našim građanima i posjetiteljima Hrvatske. „Zdravlje je prvo“ naša je glavna nit vodilja reforme zdravstvenog sustava koja je utkana i u uspostavljanje sveobuhvatne pomorske medicinske službe koja će, uz Dubrovnik, Zadar i Rab, svoje vezove imati i u Malom Lošinju, Supetru i Šibeniku u sklopu projekta ukupne vrijednosti 10,1 milijuna eura“, dodao je ministar Beroš.

Pisane vijesti