Ministar Beroš: Briga o mentalnom zdravlju građana treba biti naš zajednički cilj

Slika /2024 SLIKE/Beroš 2.jpg

Ministar Vili Beroš je najavio je da Ministarstvo zdravstva nakon 30 godina vraća psihologe u domove zdravlja diljem države, te u suradnji s Ministarstvom znanosti osniva mrežu timova za brigu o mentalnom zdravlju učenika i studenata.

„Program osnaživanja mentalnog zdravlja, kojim nakon 30 godina vraćamo psihologe u domove zdravlja diljem Hrvatske, pokazuje naš jasan reformski smjer prema sveobuhvatnoj brizi za mentalno zdravlje naših građana", naglasio je ministar Beroš.
 
Našu misiju unaprjeđenja mentalnog zdravlja, dodao je, prepoznali su Dom zdravlja Splitsko - dalmatinske županije, Dom zdravlja Zagreb Istok i Zagreb Zapad, Dom zdravlja Čakovec, Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije te nam se uskoro pridružuju i Dom zdravlja Osječko-baranjske i Varaždinske županije, kao i Hrvatska psihološka komora, HZZO kao i Ministarstvo znanosti i obrazovanja u sklopu međuresorne suradnje.
 
Pacijenti su nam glavni pokretač djelovanja
 
"Svima nama pacijenti su glavni pokretač djelovanja i nije im mjesto u političkoj areni. Stoga, žalosti me svjedočiti određenim politikantskim istupima o 'pionirskim' iskoracima u području mentalnog zdravlja, a iza kojih stoje pojedinci koji se nisu odazvali na prijašnji poziv Ministarstva zdravstva u zajedničku, sveobuhvatnu borbu za mentalno zdravlje naših pacijenata i građana“, istaknuo je Beroš.
 
Vlada i Ministarstvo zdravstva je izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju donesenima u travnju 2023. godine, postavili su temelj i Program osnaživanja mentalnog zdravlja pri domovima zdravlja koji je reformski predkorak posebnim dispanzerima, posebnim savjetovalištima i mobilnim timova u sklopu domova zdravlja. Time se osigurava podrška stručnjaka bez uputnice u domovima zdravlja kao nositeljima postojećeg Programa, ali i budućih dispanzera za mentalno zdravlje i mobilnih timova, a koji će se uspostaviti skorašnjim donošenjem nove Mreže javne zdravstvene službe.
 
„Ujedno smo Odlukom Vlade u 2023. godini poduprli uspostavu dječje i adolescentne psihijatrije i forenzičke dječje i adolescentne psihijatrije u Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Barbot“ Popovača osiguravanjem sredstava u državnom proračunu za realizaciju projekta adaptacije i opremanja bolničkih kapaciteta u iznosu od 5,5 milijuna eura. Neuropsihijatrijska bolnica „Dr. Ivan Barbot“ Popovača time je postala bolnička ustanova na nacionalnoj razini za liječenje kronično oboljelih pacijenata dječje dobi“, pojasnio je ministar. 
 
Usporedno se u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja osniva mreža mobilnih timova za brigu o mentalnom zdravlju učenika i studenata koja će provoditi preventivne aktivnosti kroz pravovremeno prepoznavanje problema i olakšavanje „prvog koraka“ učenicima i studentima u dobivanju potrebne pomoći. Ovakav model osigurat će podršku u radu i aktivnostima usmjerenima prema brizi o mentalnom zdravlju učenika u svim školama u Hrvatskoj. Pokrenuli smo i probir na rizike mentalnog zdravlja u okviru sistematskih pregleda u školskoj medicini.
 
Slijedimo EU tri glavna načela u području mentalnog zdravlja
 
"Navedenim međuresornim i interdisciplinarnim aktivnostima idemo u korak s pristupom Europske unije (EU) mentalnom zdravlju, koji je prije svega, sveobuhvatan, što u hrvatskom zdravstvenom sustavu ima i reformsku dimenziju", ustvrdio je ministar Beroš.
 
Nadalje, dodao je, kroz formiranje dispanzera i mobilnih timova na razini domova zdravlja, slijedimo EU tri glavna načela u području mentalnog zdravlja - odgovarajuću i učinkovitu prevenciju, pristup visokokvalitetnoj i pristupačnoj zdravstvenoj skrbi i liječenju u području mentalnog zdravlja te reintegraciju u društvo nakon oporavka, što je u skladu i s našim Strateškim okvirom razvoja mentalnog zdravlja u Hrvatskoj donesenim 2022. godine.
 
"Dakle, cjelovito, zajedničko djelovanje javnih zdravstvenih politika uvriježena je praksa razvijenih država te kao takva ne bi trebala biti sporna niti u domeni mentalnog zdravlja u Hrvatskoj koja je već 10 godina članica EU", zaključio je ministar.
 
Izvor: Vlada/MIZ
 
 

Pisane vijesti