Mentalno zdravlje – zajednički izbor

  • Slika /2018 Vijesti/DSC_0458.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dana 08. ožujka 2018. godine u Ministarstvu zdravstva, pod sloganom Mentalno zdravlje – zajednički izbor, svečano je obilježen uspješan završetak gotovo 300.000 eura (2,2 milijuna kuna) vrijednog projekta „Osiguravanje optimalne zdravstvene skrbi za osobe s problemima mentalnog zdravlja“ - Komponenta tehničke pomoći, financiranog u sklopu Prijelaznog instrumenta Europske unije za Republiku Hrvatsku. Projekt su realizirali Ericsson Nikola Tesla d.d. i MCS Grupa d.o.o. za potrebe Ministarstva zdravstva kao Korisnika i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kao Krajnjeg korisnika.

Uz brojne sudionike projekta događaju su prisustvovali pomoćnik ministara zdravstva Gordan Žanić, ravnatelj HZJZ-a doc. dr. sc. Krunoslav Capak, pomoćnik ravnatelja SAFU-a Mislav Sovulj te mnogi istaknuti hrvatski liječnici i stručnjaci u području mentalnog zdravlja.

Na skupu je posebno naglašeno kako upravo problemi i poremećaji mentalnog zdravlja predstavljaju jedan od aktualnih zdravstvenih prioriteta u Europi i svijetu pa su u Hrvatskoj, prema brojnosti, jedan od vodećih uzroka hospitalizacija u radno-aktivnoj dobi te vodeći uzrok prema trajanju bolničkog liječenja. K tome, s udjelom oko 25 posto, mentalni poremećaji predstavljaju i jedan od vodećih uzroka invaliditeta u našoj zemlji. Postojeći sustav zdravstvene skrbi za osobe s problemima i poremećajima mentalnog zdravlja danas je naglašeno usmjeren na institucionalizaciju i skrb kroz bolnički sustav, dok su suvremeniji sustavi usmjereni na skrb na razini zajednice, pri čemu se zdravstvena zaštita odmiče od velikih ustanova prema općim bolnicama, primarnoj zdravstvenoj zaštiti i lokalnoj zajednici. Zbog brojnih pozitivnih učinaka na zdravstveno stanje pacijenata, društvo te na podizanje razine kvalitete i smanjenje troškova zdravstvenog sustava, skrb u zajednici je smjer koji potiče i Europska unija.
Stoga je cilj upravo završenog jednogodišnjeg projekta, upravo zaštita i poboljšanje mentalnog zdravlja, uključujući pristupačniji i djelotvorniji postupak liječenja, rehabilitaciju osoba s problemima mentalnog zdravlja te ojačavanje kapaciteta u zajednici i poboljšanje javne spoznaje o pitanjima mentalnog zdravlja. Projektom je uspostavljen pilot sustav praćenja, razmjene i distribucije informacija o mentalnim poremećajima koji će se provoditi u pilot okolini zapadnog dijela Zagreba, a uključuje Kliniku za psihijatriju Vrapče, Psihijatrijsku bolnicu Sv. Ivan, Psihijatrijsku bolnicu za djecu i mladež, Dom zdravlja Zagreb Zapad, liječnike obiteljske medicine, Patronažnu službu na Prilazu baruna Filipovića, Centar za zaštitu mentalnog zdravlja u Baštijanovoj  te Nastavni zavod za javno zdravstvo „Andrija Štampar“.

Uspostava tog sustava ostvarena je kroz aplikativno pilotsko rješenje koje podržava sustav praćenja mentalnih poremećaja, razmjenu informacija unutar sustava javnog zdravstva i suradnju između svih dionika kako bi se poboljšala skrb za osobe s problemima mentalnog zdravlja na razini zajednice. Pilotsko rješenje, kroz personalizirano internetsko korisničko sučelje te uz siguran i kontroliran pristup, pruža svim dionicima alate i mehanizme za razmjenu i distribuciju informacija o mentalnim poremećajima. Budući da navedeno rješenje omogućuje praćenje tijeka i trajanja hospitalizacija te provedbe drugih vidova skrbi za osobe s problemima mentalnog zdravlja u bolničkom i izvanbolničkom liječenju, odnosno u zajednici, tako prikupljeni indikatori koristit će se i kako bi se kroz njihovu usporedbu utvrdila uspješnost i optimizirala zdravstvena skrb za osobe s problemima mentalnog zdravlja.

Za više informacija:    
www.hzjz.hr/projekti-i-programi/

 
 

Pisane vijesti