Mamografija i ultrazvuk spašavaju živote

ZAGREB, 6. listopada – Udruge žena oboljelih od karcinoma dojke danas obilježavaju Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, a dvjema manifestacijama u središtu Zagreba pridružio se i ministar zdravlja prof. Rajko Ostojić. Sudjelovao je u humanitarnoj šetnji koju na današnji Dan ružičaste vrpce organizira Udruga Europa Donna te na Cvjetnom trgu sudjelovao u manifestaciji Udruge žena oboljelih i liječenih od raka dojke „Sve za nju“.

Zajedno s predsjednikom države Ivom Josipovićem na Cvjetnom je trgu obišao prigodne štandove, koji su uvod u humanitarnu kampanju udruge „Sve za nju“ pod nazivom „Želim svijet uz tebe“. Cilj je podizanje svijesti o važnosti redovnih pregleda za pravovremeno otkrivanje raka dojke.

Ministar Ostojić rekao je kako mamografija i ultrazvuk spašavaju živote. Važno je otvoreno govoriti o tome i ići na preglede, kao i da moralni autoriteti, stručnjaci i mediji podupiru akcije poput današnje, istaknuo je ministar Ostojić.

U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli oko 2300 žena a umre ih oko 900. Osobito je zabrinjavajuće da obolijeva sve više mlađih žena. Ovogodišnja kampanja pod nazivom „Želim svijet uz tebe“ ima za cilj upozoriti žene na važnost redovne kontrole kroz samopregled dojki te ultrazvuk ili mamografiju. Ako se otkrije rano i prikladno liječi, najveći dio žena s rakom dojke ima velike izglede za preživljavanje i očuvanje kvalitete života.
 

Pisane vijesti