Lijek za oboljele od Alzheimerove bolesti na listi lijekova HZZO-a

ZAGREB, 21. rujna – Svjetski dan Alzheimerove bolesti obilježava se na današnji dan već 18 godina zaredom. Procjenjuje se da od te degenerativne bolesti stanica mozga danas u Hrvatskoj boluje oko 80 tisuća ljudi, uglavnom starijih od 65 godina. Zbog starenja stanovništva, broj osoba te dobi stalno se povećava pa će u budućnosti Alzheimerova bolest biti veliki zdravstveni i društveni izazov.

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda  za zdravstveno osiguranje uvrstilo je u svoju Listu lijekova, u utorak 18. rujna, lijek memantin, koji pomaže u zaustavljanju znakova Alzheimerove bolesti. Lijek odgađa terminalnu fazu bolesti i institucijsku skrb koja je za oboljelog i njegovu obitelj najteža te mu se pruža mogućnost da duže ostane uz obitelj. Uvrštenjem lijeka na Dopunsku listu lijekova Zavoda, cijena terapije je prepolovljena, pa će obitelji sada plaćati pola iznosa od 535 kuna, koliko je puna cijena lijeka.
Povjerenstvo za lijekove HZZO-a razmatra još nekoliko prijedloga za uvrštenje na Listu lijekova koji se primjenjuju u liječenju Alzheimerove bolesti.

Inače, obilježavajući Svjetski dan, Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest organizira u petak otvorena vrata svog prostora u Vlaškoj 24 od 16 do 18 sati. Ondje će građani imati mogućnost razgovarati s liječnicima i djelatnicima Savjetovališta, a moći će pogledati filmove s tematikom Alzheimerove bolesti. Udruga će na štandovima u Bogovićevoj ulici kod skulpture Sunce, cijeli dan dijeliti promotivne materijale i odgovarati na pitanja građana.

U Globalnoj povelji Međunarodnog udruženja za Alzheimerovu bolest stoji upozorenje kako se “svake godine pojavi 4,6 milijuna novih slučajeva demencije u svijetu: svakih sedam sekundi jedna nova osoba oboli od Alzheimerove bolesti. Procjenjuje se da će do 2050. godine u svijetu biti 100 milijuna osoba s demencijom. Nijedna zemlja nije odgovarajuće pripremljena za suočavanje s krizom ovakvih razmjera,” navodi se u Povelji.



Vijesti iz medija