Kroz partnerstvo do kvalitetnije brige za male bolesnike

Slika arhiva/images/novosti/ostale_vijesti/kroz_partnerstvo_do_kvalitetnije_brige_za_male_bolesnike/112033-2-cro-HR/kroz_partnerstvo_do_kvalitetnije_brige_za_male_bolesnike.jpg

VRBOVEC, 12. veljače 2015 – Klub roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti – „SANUS“, održao je Okrugli stol povodom Nacionalnog dana djece oboljele i liječene od malignih bolesti. Skupu su prisustvovali ministar zdravlja prim. Siniša Varga, njegov pomoćnik doc. Miljenko Bura te ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec.

„Jedan od visokih prioriteta bit će odjel za dječju onkologiju“, istaknuo je ministar. Vezano uz preseljenje Klaićeve bolnice, ministar je istaknuo kako se traži najbolje rješenje za najbržu realizaciju preseljenja te uređenja bolnice.

Pomoćnik ministra doc. Miljenko Bura na skupu je istaknuo kako će država stati iza projekta izgradnje edukacijsko-rehabilitacijskog centra u Krasnom te najavio osnivanje radne skupine, u koju će biti uključeni i članovi udruge roditelja, a koja će preuzeti provođenje projekta te omogućiti njegovu što bržu realizaciju.

Okrugli stol predstavio je most suradnje zdravstvenog sustava i udruge roditelja oboljele djece, koji će kroz partnerstvo tražiti rješenja za aktualne probleme.

Roditelji oboljele djece istaknuli su neke od aktualnih problema i pitanja te su tako upozorili na nedostatak prostora i uvjeta za adekvatno liječenje u bolnici u Klaićevoj, gdje trenutno rade samo dva hemato-onkologa. Na skupu je upozoreno kako je na hemato-onkološkim odjelima prehrana loša te kako nedostaje specijalista hematologa, medicinskih sestara, kliničkih psihologa te radnih terapeuta, kao i drugog osoblja, koji su neophodni za djelovanje centara.

Klub SANUS zatražio je hitno uređenje Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj te da se definira početak uređenja Centra za djecu s malignim bolestima u Osijeku, koji bi skrbio za oboljelu djecu na području cijele Slavonije.

Svake godine u Hrvatskoj od malignih bolesti oboli nešto više od 100 djece. Najviše djece obolijeva u Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj županiji te Primorsko-goranskoj, a kao najčešće dijagnoze ističu se leukemija, maligni tumori mozga, leđne moždine i limfomi.



Vijesti iz medija