KB Dubrava: specijalistički pregledi radi prevencije karcinoma glave i vrata

ZAGREB, 17. travnja – U Klinici za maksilofacijalnu kirurguiju KB Dubrava jučer je 186 pacijenata obavilo specijalistički pregled u sklopu Dana otvorenih vrata kojemu je cilj prevencija karcinoma glave i vrata.

Među njima 37 osoba, ili 20 posto pregledanih upućeno je na daljnju dijagnostičku obradu, specijalistički pregled ili medicinsku intervenciju. Na pregled se, u odnosu na prethodne godine, javilo znatno više mladih ljudi i osoba koje imaju neku od štetnih navika koje značajno češće dovode do pojave raka glave i vrata.

Preglede je obavilo volonterski deset timova liječnika i sestara Klinike za maksilofacijalnu kirurgiju.

Javnozdravstvena akcija pod nazivom „Rak glave i vrata – dan otvorenih vrata“ održava se petu godinu za redom i dio je svjetske akcije obilježavanja tjedna u kojem se govori o ovoj zloćudnoj bolesti.

U Hrvatskoj od raka glave i vrata oboli oko 1100 osoba, odnosno tri osobe svakog dana. Procjenjuje se da je u Europi godišnje oko 140.000 novooboljelih od karcinoma glave i vrata, a godišnje umre više od 65.000 osoba.

Rak se razvija u sluznici koja pokriva gornji probavni i dišni sustav uključujući usnice, usnu šupljinu, ždrijelo, grkljan i sinuse. Bolest ne uključuje tumore mozga i oka.

Najčešće se javlja u dobi iznad 50 godina starosti,  a 75 posto svih slučajeva pripisuje se konzumiranju alkohola i duhana.

U prošlogodišnjoj akciji je u ambulantama KB Dubrava pregledano više od 300 sugrađana u jednom danu ''otvorenih vrata'', bez uputnica HZZO i bez naručivanja na pregled. Zadovoljstvo naših sugrađana bio je motiv više djelatnicima KB Dubrava da i ove godine organiziraju dane otvorenih vrata s istim ciljem.


 

 
 

Vijesti iz medija