Izlazak HZZO-a iz riznice podržao i European Social Insurance Platform

Slika arhiva/images/novosti/ostale_vijesti/izlazak_hzzo_a_iz_riznice_podrzao_i_european_social_insurance_platform/106662-1-cro-HR/izlazak_hzzo_a_iz_riznice_podrzao_i_european_social_insurance_platform.jpg

ZAGREB, 22. listopada 2014. - I dalje stižu pisma podrške ministru zdravlja prim. Siniši Vargi u njegovom nastojanju da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje postane izvanproračunski fond.

Prenosimo pismo dr. Franza Terweya, predsjednika European Social Insurance Platform.

"Poštovani ministre,

Pišem Vam vezano uz našu hrvatsku člansku organizaciju HZZO i njegovu trenutnu pravnu situaciju. HZZO je u državnoj riznici Vaše zemlje proteklo desetljeće, te je kao takav jedan od rijetkih nacionalnih fondova za zdravstveno osiguranje u EU-u koji funkcionira unutar sustava državne riznice. U skladu sa Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju, HZZO mora izaći iz državne riznice u siječnju 2015. Osim ove pravno obvezujuće činjenice, trenutna situacija proračunu za zdravlje ostavlja vezane ruke u smislu sredstava namijenjenih za zdravstvenu zaštitu koja se troše nenamjenski.

Izlazak iz državne riznice svakako bi osigurao veću autonomiju u upravljanju proračunom za zdravstvenu zaštitu, veću fleksibilnost, jednostavniji pristup zdravstvenim uslugama te odgovornost Zavoda za vlastite financije. To bi nadalje dalo čvrstu osnovu za uvođenje plaćanja po učinku te fiksne uvjete plaćanja pružateljima zdravstvene zaštite. Izdvajanje iz državne riznice smanjilo bi proračun za 1,1 milijardu kuna proračuna osiguranog zakonom, koji zdravstveni sektor stvarno dobiva kada se zbroje trenutna imovina i sredstva za sanaciju, te kako bi se osiguralo zaustavljanje sanacije dugova jednom financijskom injekcijom. Kada HZZO dobije transparentni prikaz prihoda, to će omogućiti dugoročno planiranje i bolje pregovaranje o cijenama usluga, što će pak stabilizirati cijeli sustav. 

Stoga kao Predsjednik ESIP-a želim izraziti našu podršku ideji o izlasku HZZO-a iz državne riznice kako bi postao samostalni obveznik plaćanja za zdravstvene usluge, što je prema našem mišljenju jedna od osnovnih reformi za unapređenje zdravstvenog sustava u Hrvatskoj.

S poštovanjem,

Dr. Franz Terwey

Predsjednik



Vijesti iz medija