Iz prodaje povučene kukuruzne pahuljice njemačke proizvodnje

ZAGREB, 25. veljače 2015. - Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, putem sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) zaprimila je 19.02.2015. obavijest o prisutnosti deoksinivalenola (DON) u kukuruznim pahuljicama iz Njemačke, a koje su distribuirane i u Hrvatsku. Istu je odmah proslijedila Sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravlja.

Prema njihovim nalazima, u pošiljkama koje su u Republiku Hrvatsku stigle iz Njemačke, nije dokazana prisutnost mikotoksina, ali je postojala sumnja. Ministarstvo zdravlja o tome je već bilo informirano nekoliko dana ranije od strane poduzeća Konzum d.d. koji je, sukladno propisima o hrani, pravovremeno obavijestio nadležno tijelo te hranu odmah povukao, uništio i o svemu obavijestio potrošače putem web stanice, kao i informacijama na samim policama svojih objekata.

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja dodatno je obavila nadzore u Konzum d.d. i Plodinama d.d. te utvrdila da su sve propisane mjere od strane poslovnih subjekata poduzete tako da u prometu nije zatečena niti jedna sporna pošiljka. Inače, deoksinivalenol se smatra jednim od manje toksičnih trihotecena koji izaziva blage probavne smetnje.



Vijesti iz medija