Infekcija HIV/AIDS-om ne prenosi se socijalnim kontaktom

Slika arhiva/images/novosti/novosti/infekcija_hiv_aids_om_ne_prenosi_se_socijalnim_kontaktom/111897-2-cro-HR/infekcija_hiv_aids_om_ne_prenosi_se_socijalnim_kontaktom.jpg

ZAGREB, 10. veljače 2015. - Pod predsjedanjem ministra zdravlja prim. Siniše Varge Povjerenstvo za suzbijanje HIV/AIDS-a Vlade Republike Hrvatske održalo je danas prvu sjednicu u 2015. godini u novom sastavu. Predsjednik nacionalnog Povjerenstva je ministar zdravlja prim. Siniša Varga, a njegov zamjenik je prof. Josip Begovac, voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravlja za dijagnostiku i liječenje zarazom HIV-om.

Na sjednici je istaknuto kako je epidemiološka situacija u Republici Hrvatskoj dobra i da se zaraza HIV/AIDS od početka registriranja zadržava na niskoj razini, jednoj od najnižih u Europi.

Posljednjih godina prosječno se godišnje registrira oko 80 novih slučajeva HIV infekcije. Rezultat je to i napora zdravstvenih djelatnika, ali i činjenice da se prosječno u Hrvatskoj godišnje izdvoji oko 50 milijuna kuna za prevenciju, dijagnostiku i terapiju oboljelih od HIV/AIDS-a.

Na današnjem sastanku bilo je riječ o problemu diskriminacije s kojima se zaražene osobe susreću na radnom mjestu. Donesen je zaključak da je potrebno na svim razinama provoditi edukaciju o načinu zaraze te je istaknuto kako se infekcija HIV-om ne prenosi socijalnim kontaktom.

Na sastanku je usvojen Program aktivnosti za 2015. godinu. Program predviđa izradu novog Nacionalnog programa za razdoblje 2016.- 2020. godine, praćenje aktivnosti iz sadašnjeg Nacionalnog programa u 2015. godini s naglaskom na projekte destigmatizacije, jačanje suradnje s tijelima Europske unije i međunarodne zajednice te obilježavanje Svjetskog dana AIDS-a 1. prosinca.



Pisane vijesti