Hrvatska uspješna u liječenju hepatitisa

Slika arhiva/images/novosti/novosti/hrvatska_uspjesna_u_lijecenju_hepatitisa/86273-1-cro-HR/hrvatska_uspjesna_u_lijecenju_hepatitisa.jpg

ZAGREB, 25. srpnja -  Hrvatska je na visokom sedmom mjestu među trideset zemalja u liječenju svih hepatitisa a naročito hepatitisa B i C, što znači da je bolest u naših pacijenata izlječiva u visokom postotku, istaknuo je ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić na konferenciji za novinare u povodu Svjetskog dana hepatitisa, koji se obilježava 28. srpnja.

U Hrvatskoj postoji program cijepljenja novorođenčadi protiv hepatitisa B, koji jamči malu pojavnost te bolesti, dok za hepatitis C postoji niz antivirusnih lijekova koji su dostupni bolesnicima, rekao je ministar.

Obilježavanje Svjetskog dana hepatitisa dio je globalne kampanje Svjetske zdravstvene organizacije podizanja svjesnosti o virusnom hepatitisu. Riječ je o javnozdravstvenom problemu koji ima i društveno-političku dimenziju, vezanu uz problem diskriminacije, kršenja ljudskih prava i društvenog neprihvaćanja oboljelih.

U Hrvatskoj je, prema procjenama stručnjaka, između 40 i 80 tisuća osoba s kroničnim virusnim hepatitisom B ili C.  

U svijetu hepatitis B ili C ima jedna od dvanaest osoba što je više od 500 milijuna ljudi. Svake godine je između 3 i 4 milijuna novootkrivenih, a od posljedica bolesti umre 1,5 milijun ljudi.

Obilježavanje Svjetskog dana hepatitisa u Hrvatskoj nastavit će se javnim akcijama besplatnog i anonimnog testiranja u Zagrebu i Splitu, a 27. srpnja i na popularnom ljetnom okupljalištu mladih - plaži Zrće. U petak 26. srpnja održat će se stručni simpozij u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“.



Pisane vijesti