Hrvatska ima veliki potencijal za razvoj zdravstvenog turizma

Slika arhiva/images/novosti/novosti/hrvatska_ima_veliki_potencijal_za_razvoj_zdravstvenog_turizma/111714-1-cro-HR/hrvatska_ima_veliki_potencijal_za_razvoj_zdravstvenog_turizma.jpg

ZAGREB, 4. veljače 2015. – Na današnjoj konferenciji za novinare koja je održana u Ministarstvu zdravlja na temu razvoja zdravstvenog turizma, voditelj Zavoda za zdravstvene usluge u turizmu i pomoćnik ministra, doc. dr. Miljenko Bura istaknuo je kako je cilj sadašnjih 2 posto udjela zdravstvenog turizma u ukupnom prihodu hrvatskog turizma podići na 15 posto. „Taj rast možemo ostvariti u narednih sedam do deset godina“, istaknuo je dr. Bura i dodao kako je to značajan iskorak, pogotovo ako pribrojimo umnožene efekte koje će rast zdravstvenog turizma imati na cjelogodišnju turističku sezonu i sve oblike potrošnje.

Zavod za zdravstvene usluge u turizmu priprema zato Akcijski plan za zdravstveni turizam, koji na jednom mjestu identificira sve mjere i njihove nosioce, kao i ključne projekte koji će biti temelj za ostvarivanje cilja povećanja prihoda zdravstvenog turizma u Republici Hrvatskoj.

Zavod je pripremio i izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti koje će omogućiti razvoj zdravstvenih usluga u turizmu, na što, izjavio je dr. Bura, već godinama čekaju toplice, kao jedan od značajnih budućih zamašnjaka zdravstvenog turizma. Bura je također naglasio uspješnu suradnju s drugim ministarstvima, Ministarstvom turizma, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvom gospodarstva i Ministarstvom poduzetništva, u pripremi projekata zdravstvenog turizma.

Zavod za zdravstvene usluge u turizmu zasebna je uprava Ministarstva zdravlja koja je osnovana u listopadu prošle godine. „Zaposlenici u zdravstvenom turizmu već godinama priželjkuju, a sada su napokon dobili, adresu na koju se mogu obratiti“, ističe dr. Bura i dodaje kako se na istu adresu mogu obratiti i investitori koji prepoznaju potencijal Hrvatske za razvoj zdravstvenog turizma. „Napravili smo značajan iskorak kroz organizaciju prvih klastera i već smo pokrenuli cijeli niz projekata„ naglasio je dr. Bura.

Nakon osnivanja Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera u studenom prošle godine uz aktivnu podršku Ministarstva zdravlja, u pripremi je i osnivanje Klastera medicinskog turizma grada Zagreba, ali i Klastera dentalne medicine na razini Republike Hrvatske.

Dr. Bura naglašava kako se iz dana u dan Zavodu javljaju investitori zainteresirani za ulaganje u zdravstveni turizam u RH te najavljuje novi projekt koji je Zavod pokrenuo u suradnji s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom. Projekt predviđa stavljanje u funkciju neiskorištene i zapuštene, a izuzetno vrijedne objekte vojarni, bivših lječilišta i slično, koji će se pripremiti i ponuditi potencijalnim investitorima. „Cijeli je niz promjena u legislativi koje sada uklapamo kako bismo to omogućili“, zaključio je dr. Bura.

Na konferenciji je istaknuto kako treba podići standard kvalitete smještaja jer su objekti lječilišta i specijalnih bolnica zastarjeli i nemaju certifikate u skladu sa strogim međunarodnim standardima kvalitete pa je potrebno uložiti velika sredstva. Već je pripremljena projektna dokumentacija za niz projekata rekonstrukcije postojećih i izgradnje novih objekata u vrijednosti oko 500 milijuna eura. Dijelom će se ta sredstva namaknuti iz strukturnih fondova EU, a dijelom će se uklopiti u tzv. Junckerov plan. To je plan potpore gospodarstvima zemalja Europske unije, a nazvan je po predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru koji je s idejom izašao u javnost.

Prof. Viktor Peršić je ispred Referentnog centra za zdravstveni turizam i medicinski programirani odmor Ministarstva zdravlja naglasio je kako su položaj, more i pristupačne cijene zdravstvenih usluga tri važna argumenta s kojima možemo privući klijente.

Marcel Medak, predsjednik Zajednice zdravstvenog turizma u Hrvatskoj gospodarskoj komori istaknuo kako je važno udruživanje ustanova i zajednički nastup prema tržištu, jer pojedinačni nastupi u prošlosti nisu dali očekivane rezultate.

Dr. Vladimir Mozetić, predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera rekao je kako bi trebalo cijelu regiju, primjerice Kvarner, promovirati kao „regiju zdravlja“. „Tu je neophodno da se udruže sve javne zdravstvene ustanove, bolnice, klinički bolnički centar, domovi zdravlja, ambulante, zatim privatne zdravstvene ustanove, ali i fakulteti, hotelijeri i turističke agencije s područja Kvarnera“, istaknuo je Mozetić i dodao kako se osim zdravstvenih usluga mogu nuditi i usluge edukacije. „Dakle, kada zbrojimo zdravstvene ustanove, sveučilište, turističke zajednice i agencije, vidimo da u tom poslu sudjeluje oko 40 tisuća ljudi“, rekao je Mozetić.

Damir Mihalić, ravnatelj Specijalne bolnice Varaždinske toplice i koordinator Povjerenstva za zdravstvene usluge u turizmu pri Ministarstvu zdravlja istaknuo je kako su napokon, nakon dvadesetak godina, dva važna ministarstva, zdravlja i turizma, na istom putu razvoja zdravstvenog turizma. „Višak kapaciteta koji nije pod ugovorom s HZZO-om trebamo staviti u funkciju donošenja profita da bude na korist za domaću ali i inozemnu klijentelu“, izjavio je Mihalić.



Pisane vijesti