HERA - simulacijska vježba s državama članicama EU

  • Slika /2024 SLIKE/HERA 1.jpg
  • Slika
HERA (Health Emergency Preparedness and Response Authority), tijelo Europske komisije, organiziralo je 2. listopada u Bruxellesu sastanak s predstavnicima država članica Europske unije na temu modela simulacijskih vježbi kao esencijalnog vida pripreme na krize i osiguravanja učinkovitog odgovora.

Spomenimo kako je HERA osnovana 2021. kao odgovor na pandemiju bolesti COVID-19 kao služba Komisije za rješavanje zdravstvenih kriza jačanjem sposobnosti Europske unije za sprečavanje i otkrivanje ozbiljnih prekograničnih prijetnji zdravlju te odgovor na njih osiguravanjem razvoja, proizvodnje, nabave i pravedne raspodjele ključnih medicinskih protumjera. Svoj rad temelji na  predviđanju prijetnji i potencijalnih zdravstvenih kriza prikupljanjem obavještajnih podataka i izgradnjom potrebnih kapaciteta za odgovor. Misija HERA-e je spriječiti, otkriti i brzo reagirati na hitne zdravstvene situacije.

U sklopu navedenog sastanka održana je vježba čiji cilj je bio provjera spremnosti kapaciteta HERA-e za odgovor na krize, poboljšanje koordinacije i mehanizama razmjene informacija te jačanje solidarnosti među državama članicama Europske unije. Predstavnici ključnih dionika imali su priliku za vježbanje različitih pristupa i odgovora na krize te raspravu o koordinaciji i izmjeni informacija među službama različitih tijela Europske unije i država članica.

U izaslanstvu Republike Hrvatske na sastanku su sudjelovali predstavnici Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
 
 
 

Pisane vijesti