Godišnji sastanak Eurotransplanta 2024.

  • Slika /2024 SLIKE/IMG-20241013-WA0005.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Godišnji sastanak Eurotransplanta održao se 10-11. listopada 2024. u Wassenaru u blizini Den Haaga, Nizozemska. Paralelno uz godišnji sastanak održani su sastanci Upravnog odbora  te Vijeća Eurotransplanta.

Godišnji sastanak sadržavao je kombinaciju znanstvenih prezentacija, radionica te prilika za društvenu interakciju. Prezentacije i radionice posvećene su najnovijim dostignućima u području uzimanja organa, dodjele i transplantacije organa te etičkim dvojbama u području transplantacijske medicine.

Danas su na  raspolaganju  najnaprednije tehnologije, osobito laboratorijske, pa je dominantna tema  bila histokompatibilnost ili tzv. matching primatelja i darivatelja, s raznih gledišta. Sudionici su bili iz svih država članica, ali i iz Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske.

Hrvatsku delegaciju sačinjavalo je 11 predstavnika iz transplantacijskih centara te Ministarstva zdravstva a među pozvanim predavačima bilo je i dvoje hrvatskih eksperata. Etičku sekciju o problemima bolesnika koji čekaju organ a senzibilizirani su na većinu ljudskih antigena tkivne snošljivosti, vodila je prof.dr. Lada Zibar, spec.nefrolog,  a među predavačima je bila i dr. sc. Bojana Šimunov, spec.nefrolog , obje iz Kliničke bolnice Merkur.
 

Pisane vijesti