Europski tjedan cijepljenja

ZAGREB, 22. travnja - Od 22. do 27. travnja obilježava se Europski tjedan cijepljenja. U središtu pažnje ovogodišnje kampanje su osobe koje su oboljele od bolesti od kojih su se mogle zaštititi cijepljenjem, kao podsjetnik na trajnu prijetnju od zaraznih bolesti Europskoj regiji.

U Europi su u kampanju uključene sve zemlje članice Europske regije Svjetske zdravstvene organizacije, Fond za djecu Ujedinjenih naroda (UNICEF), Europski centar za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC) te Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Europski tjedan cijepljenja povod je da se zdravstveni djelatnici i šira javnost podsjete da bolesti protiv kojih se cijepi nisu uvijek blage te da mogu ostaviti trajne posljedice i uzrokovati smrt. Svatko tko propusti priliku cijepiti se, izlaže se povećanom riziku da oboli, razvije komplikacije ili bolest prenese na blisku osobu koja nije cijepljena ili iz nekog razloga nije razvila zaštitu unatoč cijepljenju.

Iako je postignut veliki napredak u borbi protiv bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem, postoje slabosti u provedbi. Za postizanje optimalne zaštite stanovništva, potrebno je postiči cjepne obuhvate od 95 posto. Unatoč tome, skoro milijun stanovnika Europe nije primilo osnovna cjepiva i bolesti protiv kojih se cijepi kontinuirano uzrokuju bolest, nesposobnost i smrt stanovnika.

Dio necijepljenih pripada skupinama stanovništva do kojih je teško doći i nedostaju im informacije o važnosti i mogućnosti cijepljenja, a dio necijepljenih pripada antivakcinalnom svjetonazoru.

Svjetska zdravstvena organizacija postavila je cilj globalnog iskorjenjivanja dječje paralize do 2000. godine, ali zbog nezadovoljavajućeg cjepnog obuhvata u endemskim zemljama rok je pomaknut na 2018. godinu. Globalni strateški plan Svjetske zdravstvene organizacije za eliminaciju ospica i rubeole predviđa u najmanje pet regija postići eliminaciju do 2020. godine.

Hrvatska je, zahvaljujući kontinuiranoj dostupnosti sigurnih i djelotvornih cjepiva te odličnoj organizaciji i provedbi cijepljenja, iskorijenila dječju paralizu i praktički eliminirala ospice i rubeolu.

Iako su dječja paraliza i difterija u Hrvatskoj iskorijenjene bolesti, a ospice i rubela pred eliminacijom, opasnost od unosa uzročnika iz inozemstva ili zaražavanja pri putovanju u inozemstvo je stvarna i neće biti uklonjena sve dok se ove bolesti ne iskorijene globalno, kao što su to velike boginje.



Vijesti iz medija