Europski dan darivanja organa i tkiva 2023.

  • Slika /2023 OBJAVE/1697456535400.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Središnje obilježavanje Europskog dana darivanja organa i tkiva poslije smrti organizirano je u subotu 14. listopada na splitskoj Rivi pod sloganom 'Tvoja sadašnjost je njihova budućnost', a građane se na prigodnom štandu informiralo o važnosti darivanja organa i tkiva.

Proslava Europskog dana darivanja i presađivanja organa organizira se svake godine u jednoj od europskih zemalja drugu subotu u listopadu. Ove godine EDD se službeno obilježava 7. listopada, no budući trenutno Španjolska predsjeda Vijećem EU sve aktivnosti su prolongirane za početak studenog (9-10.11.) kada će se u Santanderu, Španjolska održati Globalni summit o transplantaciji i proslaviti Europski dan darivanja.

Cilj ovogodišnje kampanje je svakog od nas potaknuti na razmišljanje o darivanju organa i tkiva poslije smrti te nas ohrabriti i motivirati da razgovaramo o svojoj odluci i podijelimo je sa svojim bližnjima. Djelovanjem na pojedinca potiče se javna rasprava i promišljanje o ovoj temi te iz godine u godinu jača svijest javnosti o važnosti darivanja i presađivanja organa i tkiva.

Taj dan je prilika da se zahvalimo svim darivateljima organa i njihovim obiteljima, kao i zdravstvenim djelatnicima koji sudjeluju u donorskom programu u cijeloj Europi te čiji naporan rad pomaže u spašavanju i poboljšanju kvalitete života.

U Hrvatskoj se ove godine bilježi porast broja darivatelja organa te izvršenih transplantacija u odnosu na isti period  prošle godine. Tako je do 1.listopada 2023. prijavljeno 87 darivatelja te izvršeno ukupno 223 transplantacije solidnih organa i to:104  bubrega, 79 jetri, 42 srca, 10 pluća i 4 gušterače.


 

Pisane vijesti