Europski dan darivanja i presađivanja organa

Proslava Europskog dana darivanja i presađivanja organa organizira se svake godine u jednoj od europskih zemalja drugu subotu u listopadu.
Ove godine službeno obilježavanje Europskog dana darivanja iznimno je održano 9. rujna u Bernu, Švicarska pod sloganom “Vratimo nadu pacijentima na listama čekanja.” Kao motiv ovom sloganu je činjenica da 18 pacijenata  svaki dan umire u Europi čekajući na transplantaciju. Upravo kako bi smanjila brojka pacijenata na listama čekanja potrebno je kontinuirano raditi na jačanju svijesti javnosti o darivanju organa te su aktivnosti ovogodišnjeg Europskog dana darivanja usmjerene upravo k tome.

U Hrvatskoj je Europski dan darivanja u znaku 50. godišnjice Eurotransplanta, međunarodne organizacije za dodjelu i razmjenu organa, koja će se svečano obilježiti 5. listopada u Noordwijku u Nizozemskoj.

Na jubilarnoj konferenciji „Eurotransplant Jubilee Congress“ kao poseban gost sudjelovat će i ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić te vodeći hrvatski stručnjaci u području transplantacijske medicine.

Hrvatska je u svibnju  proslavila 10. godišnjicu članstva u Eurotransplantu te kao najuspješnija članica bilježi  najveću stopu darovanih i presađenih organa.

Pisane vijesti