Državni tajnik Dulibić na 68. zasjedanju Regionalnog odbora za Europu Svjetske zdravstvene organizacije

  • Slika /2018 Vijesti/rc68.jpg
  • Slika

Državni tajnik g. Tomislav Dulibić i suradnici sudjeluju na 68. zasjedanju Regionalnog odbora za Europu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) koje se održava u Rimu, u Talijanskoj Republici. 

Na ovogodišnjem zasjedanju ovog upravljačkog tijela Europske regije SZO-a okupilo se više od četiristo stručnjaka i visokih dužnosnika u području zdravstva iz 53 države članice, kao i brojni stručnjaci iz međunarodnih organizacija, agencija Ujedinjenih naroda i nevladinih institucija.
 
Među visokim uzvanicima su danska princeza Mary, pokroviteljica Regionalnog ureda za Europu SZO-a, Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktori SZO-a, Zsuzsanna Jakab, regionalna direktorica SZO-a, i drugi.
 
Raspravlja se o brojnim javnozdravstvenim temama kao što su kronične nezarazne bolesti, borba protiv zaraznih bolesti, zdravlje izbjeglica i migranata, zaštita spolnog i reproduktivnog zdravlja, borba protiv virusa HIV-a i viralnog hepatitisa te vektorski prenosivih bolesti, integrirane zdravstvene usluge, promicanje zdravlja tijekom svih životnih razdoblja, 13. opći program rada SZO-a, utjecaj reforme SZO na europsku regiju. Na dnevnom redu je i tijek provedbe strateških dokumenata kao što su regionalni politički okvir Zdravlje 2020 i Ciljevi održivog razvoja UN-a. 
 
Trećeg dana zasjedanja bit će održani izbori novih članova upravljačkih tijela SZO-a i to za dva člana Izvršnog odbora SZO-a (Executive Board - EB), četiri člana Stalnog odbora Regionalnog odbora (Standing Committee of the Regional Committee - SCRC) i šest članova Regionalne evaluacijske grupe (Regional Evaluation Group – REG).Za članicu Stalnog odbora Regionalnog odbora (SCRC) na mandat u razdoblju od tri godine, izabrana je hrvatska kandidatkinja prim. dr. sc. Iva Pejnović Franelić, dr. med. spec., voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pisane vijesti