Dr. Marijan Cesarik na Europskoj ministarskoj konferenciji WHO u Turkmenistanu

Slika arhiva/images/novosti/novosti/dr_marijan_cesarik_na_europskoj_ministarskoj_konferenciji_who_u_turkmenistanu/91957-4-cro-HR/dr_marijan_cesarik_na_europskoj_ministarskoj_konferenciji_who_u_turkmenistanu.jpg

ASHGABAT, 3. prosinca 2013. - Zamjenik ministra zdravlja prim. Marijan Cesarik sudjeluje na dvodnevnoj Europskoj ministarskoj konferenciji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) o prevenciji i kontroli kroničnih nezaraznih bolesti, u Ashgabatu, u Turkmenistanu.

Cilj konferencije je razmjena iskustva, izazova i uspjeha u provedbi globalnih i europskih akcijskih planova za prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti u kontekstu novog europskog političkog okvira za zdravlje i blagostanje Strategije SZO-a Zdravlje 2020.

Domaćin konferencije je Vlada  Republike Turkmenistan i Ministarstvo zdravlja i medicinske industrije Turkmenistana. Sudjeluju ministri zdravlja 53 države članice Europske regije Svjetske zdravstvene organizacije te visoki vladini dužnosnici, stručnjaci i predstavnici relevantnih međunarodnih, međuvladinih i nevladinih organizacija.

Predviđeno je usvajanje i potpisivanje Ashgabatske deklaracije koja bi trebala predstavljati instrument konkretnog opredjeljenja zemalja članica za zajedničke akcije u prevenciji i kontroli kroničnih nezaraznih bolesti kao i važan korak u implementaciji strategije SZO-a Zdravlje 2020 te Globalnog akcijskog plana za prevenciju i kontrolu kroničnih nezaraznih bolesti za razdoblje od 2013. do 2020. godine.
Deklaracija naglašava važnost suradnje svih vladinih sektora na prevenciji kroničnih bolesti te ističe važnost regionalne suradnje u cilju ubrzavanja procesa i aktivnosti na prevenciji i kontroli nezaraznih bolesti kao generatora društvenog, socijalnog i ekonomskog razvoja.

Na Konferenciji će se raspravljati o izazovima i mogućnostima zdravstvenih sustava, točnije o važnosti jednakog pristupa zdravstvenoj zaštiti te kvalitetne prevencije i kontrole nezaraznih kroničnih bolesti. Bit će  razmatrani načini jačanja nacionalnih kapaciteta za prevenciju nezaraznih kroničnih bolest i, kroz usvajanje strategija i uspostavljanje takozvanih nacionalnih odgovora (national responses to NCDs).

Još jedna važna tema ove Konferencije bit će implementacija okvirne konvencije SZO-a o smanjivanju uporabe duhana (Framework Convention on Tobacco Control,
FCTC). Iako je nakon desetgodišnje primjene Okvirne konvencije postignut povijesni napredak u smanjenju  pušenja, Europa još uvijek globalno ima najveću prevalenciju pušenja. Stoga se zemlje članice pozivaju na potpisivanje konvencije, te na ubrzanje aktivnosti predviđenih Konvencijom i Protokolom o eliminaciji ilegalne trgovine duhanom.

Posljednjih nekoliko godina je pod vodstvom Svjetske zdravstvene organizacije poduzet  čitav niz aktivnosti vezano uz prevenciju i kontrolu kroničnih nezaraznih bolesti te je usvojeno nekoliko ključnih dokumenata zdravstvene politike i strategije uključujući Političku deklaraciju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, Sveobuhvatnu strategiju Zdravlje 2020 (Health 2020), Globalni i Europski akcijski plan za prevenciju i kontrolu NCD.



Pisane vijesti