Dom zdravlja Primorsko-goranske županije je primjer dobre prakse

  • Slika arhiva/images/novosti/novosti/dom_zdravlja_primorsko_goranske_zupanije_je_primjer_dobre_prakse/116985-2-cro-HR/dom_zdravlja_primorsko_goranske_zupanije_je_primjer_dobre_prakse.jpg
  • Slika
  • Slika

ZAGREB, 31. listopad – Predstavnici Ministarstva zdravlja i članovi izaslanstva Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta (ENVI) održali su danas radni sastanak.
 

Od otvaranja Centra za prevenciju i liječenje masovnih kroničnih bolesti do danas obrađeno je preko 100 tisuća građana kojima su ovdje pružene različite specijalističke usluge.

„Dom zdravlja Prigorsko-goranske županije i centri koje smo danas posjetili dobar su primjer kako smo ubuduće zamislili funkcioniranje domova zdravlja širom zemlje. Intencija je da pacijent na jednom mjestu dobije najveći broj osnovnih usluga te bi tako u udaljene bolnice išao samo za složenije pretrage i liječenja“, rekao je ministar Varga i dodao: „Domove zdravlja ubuduće vidimo kao koordinatore za zdravlje u zajednici i uvest ćemo niz usluga – od provođenja preventive, savjetovanja te koordinacije s ostalim resorima poput škola, vrtića, domova umirovljenika i socijalnih službi.“

„Zahvaljujući odličnoj suradnji s KBC-om Rijeka, otvorili smo specijalističke ambulante u našim centrima u rubnim dijelovima grada“, izjavio je ravnatelj Doma zdravlja Boris Ritoša i dodao kako specijalisti iz KBC-a dolaze u te ambulante „pacijentima na noge“.

„Namjeravamo projekt proširiti na područja udaljena preko 50 kilometara od KBC-a, primjerice na otoke Rab, Mali Lošinj, na Gorski Kotar i drugdje“, zaključio je Ritoša.

Za uređenje Centra za specijalističku dentalnu zdravstvenu zaštitu Dom zdravlja PGŽ osigurao je 506 tisuća kuna vlastitih sredstava, kako bi cjelovita specijalistička ponuda bila smještena na jednom mjestu u primjerenim prostorima.

„Kada pacijent dođe u naš Centar može dobiti kompletnu uslugu, od standardnog stomatološkog pregleda preko rtg snimanja zuba do usluge ortodonta, oralnog kirurga i protetičara“, ističu u Centru.

Specijalističko konzilijarna zdravstvena zaštita u Domu zdravlja PGŽ predstavlja respektabilni broj specijalista i ordinacija, a čine ih 10 ordinacija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, 5 internističkih, dvije oftalmološke, tri psihijatrijske, sedam radioloških ordinacija, po dvije ordinacije dentalne protetike, ortodoncije, rtg snimanja zubi, po jedna ordinacija opće kirurgije i oralne kirurgije te dva centra za hemodijalizu i jedan stacionar. Radom ovog Centra značajno je ublažen pritisak na specijalističke ordinacije u KBC Rijeka.



Pisane vijesti