Dan ružičaste vrpce

Slika /Vijesti/2016/Breastcancer-700x466.jpg

Dan ružičaste vrpce se obilježava 5. listopada s ciljem upozoravanja na važnost ranog otkrivanja raka dojke

Sve je počelo prije gotovo dvadeset i pet godina kada je u Americi pokrenuta neprofitna, humanitarna udruga za borbu protiv raka dojke, nazvana po svom simbolu Ružičasta vrpca. Danas ovaj humanitarni projekt uključuje više od 30 zemalja svijeta sa zajedničkim ciljem -  upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke kako bi se potaknuo veliki broj izlječenja. U Hrvatskoj se također tim povodom obilježava i Dan narcisa u organizaciji klubova žena liječenih od raka dojke. Prodajom narcisa prikupljaju se sredstva za programe ranog otkrivanja raka dojke.
Rak dojke u Hrvatskoj je prvi po učestalosti među ženama, godišnje je preko 2.500 novooboljelih žena, a nažalost njih oko 1000 umire. Rano otkrivanje u početnoj fazi bolesti i ispravno liječenje može u 90% slučajeva osigurati izlječenje. Samopregled dojki trebao bi biti rutina svake žene nakon 25. godine starosti od 5. do 10. dana ciklusa. Jednom godišnje treba obaviti i pregled kod specijalista koji može biti samo palpatorni (dodirom) ili liječnik određuje pregled ultrazvukom ili mamografijom. Liječenje se provodi kirurškim putem, kemoterapijom, radioterapijom i imunoterapijom. Svakoj ženi se određuje zasebna terapija ovisno o vrsti tumora, ali i općem stanju organizma. U procesu liječenja lječnički savjeti nisu usmjereni samo na primjenu lijekova već na sve one dodatne mjere kojima se pomaže oboljeloj ženi da fizički i psihički pobijedi bolest.
Upravo zbog velike potrebe za novim suvremenim dijagnostičkim uređajima u više zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj, Ministarstvo zdravlja trenutno radi na nabavci 6 novih digitalnih mamografa koji će pomoći u popravljanju statistike u ranom otkrivanju ove bolesti.


Pisane vijesti