Boljim zdravstvenim sustavom do zaštite prava pacijenata

Slika arhiva/images/novosti/novosti/boljim_zdravstvenim_sustavom_do_zastite_prava_pacijenata/114775-3-cro-HR/boljim_zdravstvenim_sustavom_do_zastite_prava_pacijenata.jpg

ZAGREB, 18. travnja 2015. – Kroz Program plus je dosad zbrinuto 42.158 „pacijenata plus“, drastično su smanjene liste čekanja, čime smo pokazali da prepoznajemo potrebe i poduzimamo sve da prava pacijenata ne budu tek mrtvo slovo na papiru.

U povodu obilježavanja Europskog dana prava pacijenata, svim korisnicima zdravstvenog sustava želimo da se upoznaju s pravima zajamčenim Europskom poveljom o pravima pacijenata koja je nastala u Rimu, a ratificirana u Bruxellesu 2002. godine.

Prema Povelji, svatko ima pravo na sve informacije o svom zdravstvenom stanju, o zdravstvenim uslugama i načinu njihova korištenja i na sve mogućnosti koje pružaju znanstvena istraživanja i inovativne tehnologije. Pravo je pacijenta da aktivno sudjeluje u odlukama o vlastitom zdravlju, da slobodno bira između različitih postupaka, zahvata te pružatelja takvih usluga.

Važno je pravo na povjerljivost podataka o zdravstvenom stanju i mogućim dijagnostičkim i terapijskim postupcima, kao i zaštita privatnosti tijekom obavljanja pregleda. Svatko ima pravo na dostupnost zdravstvenih usluga bez obzira na financijske mogućnosti, mjesto boravka ili prirodu bolesti.

Kako bi se ubrzala dostupnost zdravstvenih usluga, Ministarstvo zdravlja od 11. veljače ove godine provodi Program plus radi smanjenja listi čekanja za pretrage i zahvate na koje se najduže čeka. Kroz ovaj program je do danas zbrinuto 42.158 pacijenata s liste čekanja, a za pojedine procedure liste čekanja su se prepolovile.

Prije tri dana je započeo pilot projekt namijenjen onkološkim bolesnicima „Program 72 sata“, a koji predviđa obavezu da oboljeli od karcinoma dojke i debelog crijeva te malignih tumora glave i vrata započnu liječenje unutar 72 sata od dijagnosticiranja bolesti. Za sada se ovaj projekt provodi u KBC-u Sestre milosrdnice, a do kraja godine se planira proširiti na sve kliničke bolničke centre i kliničke bolnice u Hrvatskoj i na liječenje niza drugih malignih oboljenja. Brzi odgovor poboljšat će rezultat liječenja malignih bolesti te smanjiti neizvjesnosti, što će psihološki djelovati pozitivno na oboljelog.

Hrvatski Zakon o zaštiti prava pacijenata uređuje visoke moralne, etičke i građanske norme ponašanja i korisnika i davatelja zdravstvenih usluga.

Korištenje prava svakog pojedinca i poticanje drugih da se upoznaju s pravima pacijenata jedini je način da će ona i zaživjeti u svakodnevnom životu.



Pisane vijesti