Beroš u Sisku: Treba se reorganizirati i prilagoditi novim okolnostima

Slika /2020 Slike/HN20210102861748.jpg

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u subotu u Sisku kako je zadatak njegova resora da reorganiziraju djelovanje zdravstvene zaštite u širem području koje je pogođeno razornim potresom, da se treba prilagoditi novim okolnostima i preraspodijeliti bolesnike u zagrebačke bolnice.

"Naš je zadatak reorganizirati djelovanje zdravstvene zaštite u široj regiji, prilagoditi se novim okolnostima i preraspodijeliti bolesnike u zagrebačke bolnice i koje gravitiraju ovom području. Tako da bi u otežanim okolnostima svi pacijenti koji zahtijevaju zdravstvenu skrb dobili adekvatnu pomoć", rekao je Beroš novinarima prilikom posjeta Općoj bolnici u Sisku, koja je pretrpjela velika oštećenja.

Zahvalio je djelatnicima bolnice koji su od potresa u novonastalim okolnostima proveli 32 prijema bolesnika i više od 90 pregleda.

"Ono što je nažalost loše, dobili smo informaciju da je zgrada bolnice u Petrinji za sada privremeno neupotrebljiva i ni na koji način neće se moći na brz način osposobiti", izvijestio je Beroš.

Preraspodjelom osigurano preko 1500 doza cjepiva. Na potresom pogođeno područje došlo dovoljno brzih antigenskih testova za testiranje na koronavirus

Dodao je kako je na potresom pogođeno područje došlo dovoljno brzih antigenskih testova za testiranje na koronavirus svih onih koji ulaze u zdravstveni sustav.

"Preraspodjelom je osigurano preko 1500 doza cjepiva. Izvjesno je, s obzirom da nove doze dolaze na tjednoj bazi, da ćemo se prilagoditi novim uvjetima i da će biti raspodijeljeno za ovu županiju onoliko doza koliko bude potrebno s obzirom na preporuku epidemiologa", naglasio je Beroš.

Kazao je kako ne očekuje da će se svi cijepiti, ali da će svakako apelirati i zamoliti da se cijepi što veći broj jer je to preduvjet za sprečavanje širenja epidemije.

"Svi skupa moramo znati da vrijeme stjecanja imuniteta ne nastaje odmah, ono traje tri - četiri tjedna. Čim prije se započne, prije će se stvoriti imunitet, to je ono što je poanta", istaknuo je Beroš.

U Petrinji postavljeni kontejneri za hitnu medicinsku pomoć

Izvijestio je kako su u Petrinji postavili kontejnere za hitnu medicinsku pomoć čija je zgrada uništena.

"Prilagođavamo se uvjetima. Iz Ministarstva je otišao naputak prema svim domovima zdravlja i liječnicima obiteljske medicine da se prilagode novonastalim okolnostima. Isto tako promišljali smo o dostavi lijekova onim ljudima koji su ostali ispred svojih domova, a kronični su bolesnici", najavio je Beroš.

Ravnatelj bolnice Tomislav Dujmenović izvijestio je kako u bolničkim šatorima leži desetak bolesnika nad kojima se vrši dijagnostička obrada.

"Nakon toga dogovaramo premještaj u bolnice u Zagrebu za sve kojima je potrebno daljnje liječenje. S ministrom smo dogovorili i način na koji će se to dugotrajnije rješavati, barem jedno desetak dana", kazao je Dujmenović.

Apelirao je i na izvođače radova na novoj zgradi bolnice da čim prije nastave s gradnjom, istaknuvši da bi nova zgrada riješila sve njihove probleme.

Ministar zdravstva Vili Beroš posjetio je danas Zavod za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije te je pružio podršku djelatnicima zavoda koji su se cijepili te im zahvalio na svemu što čine za građane.

Nakon posjeta sisačkoj bolnici, Beroš će se u Petrinji susresti s epidemiolozima, posjetiti razrušenu hitnu službu te kamp civilne zaštite.

Stožer: U Hrvatskoj 255 novooboljelih, umrlo 55 osoba 

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 255 novih slučajeva zaraze koronavirusom, umrlo je 55 ljudi te je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 6946, objavio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među njima je 2437 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 219 pacijenata.

U posljednja 24 sata testirano je 1740 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 20.585 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 212.262 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4016 umrlo, ukupno se oporavilo 201.300 osoba od toga 1480 u posljednja 24 sata.

Do danas su ukupno testirane 1.026.4480 osobe.

Izvor: Hina / Vlada



Pisane vijesti