Beroš: Projekt Telecordis je novi iskorak prema pacijentima

Slika /2023 OBJAVE/Telecordis_1.jpg

Ministar zdravstva Vili Beroš sudjelovao je danas na predstavljanju rezultata projekta Telecordis, kojim se pacijentima omogućila dostupnost specijalističke kardiološke i pulmološke dijagnostičke usluge u njihovim lokalnim domovima zdravlja. 

Ovaj projekt, vrijedan gotovo 688 tisuća eura i financiran u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, provodi Hrvatski zavod za hitnu medicinu (HZHM), a doprinijet će unapređenju primarne zdravstvene zaštite, ubrzanju procesa postavljanja dijagnoze, smanjenju lista čekanja te povećanju učinkovitost liječnika.
 
U okviru projekta, na 40 lokacija ispostava domova zdravlja diljem Hrvatske, postavljena je medicinska i računalna oprema za pružanje usluga EKG holtera, holtera tlaka, 12-kanalnog EKG-a i spirometrije. Te lokacije tako su postale telemedicinski pristupni centri u kojima građani mogu dobiti specijalističku medicinsku uslugu, bez potrebe odlaska u bolnicu.
 
„Bolesti srca i krvnih žila vodeći su uzrok bolesti i smrtnosti u Hrvatskoj. Zajedno s Vladom i Ministarstvom zdravstva aktivno djelujemo te uz pomoć moderne tehnologije nastojimo preokrenuti ovaj zabrinjavajući trend i omogućiti rano prepoznavanje kardiovaskularnih bolesti“, rekla je ravnateljica HZMZ-a Maja Grba-Bujević, i najavila proširenje telekardioloških usluga na dodatnih 12 lokacija.
 
Snažnim partnerstvom HZHM-a, ravnatelja domova zdravlja i bolnica te HZZO-a, ovaj je projekt uspješno realiziran i dalje se širi diljem Hrvatske, naglasio je ministar Beroš, uz zahvalu svim sudionicima projekta Telecordis, kojima je primaran cilj stavljanja pacijenta u fokus zdravstvenog sustava, okretanje prema preventivi i daljnje provođenje sveobuhvatne reforme zdravstva, pod geslom Zdravlje je prvo.


Izvor: Vlada
 
 

Pisane vijesti