Beroš: Potrebno je riješiti narušeni sustav i Zakonom o plaćama ujednačiti iste vrijednosti rada

Slika /2023 slike/Beroš 2_19.5.2023._111136.jpg

Ministar zdravstva Vili Beroš ocijenio je da je sastanak sa sindikatima prošao konstruktivno te kazao kako su se danas složili da "neke stvari u prošlosti doista nisu bile dobre, da se brojnim izmjenama uredbe o koeficijentima poremetila stabilnost sustava i da to moraju unaprijediti". 

Ministri zdravstva, rada i financija poručili su sindikatima da će se pronaći rješenje za povećanje plaća te za ponedjeljak dogovorili novi sastanak o sindikalnim zahtjevima.

Sindikati traže povećanje plaće za 10 posto svim zaposlenicima u sustava zdravstva i kažu kako ne mogu čekati novi zakon, a Beroš je ocijenio kako "svako pojedinačno traženje i isključivost nije dobra".

"Međutim, u dobroj vjeri i konkretnim razgovorima vjerujem da ćemo naći rješenje, a nastavak razgovora je već u ponedjeljak. Nećemo sada o konkretnim elementima povećanja, sagledavali smo širu problematiku i ono što je pred nama", ponovio je ministar.

Pitanje štrajka nije bilo na dnevnom redu, postoji dobra volja Vlade da se riješe problemi

U tom je kontekstu naveo kako će novi zakon o plaćama u javnim i državnim službama ujednačiti iste vrijednosti rada. 

Dodao je kako danas pitanje štrajka nisu stavili na stol te poručio kako postoji dobra volja Vlade s obzirom na to da su na sastanku bila tri resorna ministra kako bi zajedno riješili probleme u kontekstu dolaska novog zakona i uredbi.

Upitan vode li razgovori u smjeru da će novim zakonom oni dobiti ne samo 10 posto, nego možda i veće povećanje plaća, Beroš je odgovorio kako postoji ta mogućnost te kako će svim resornim ministarstvima biti predstavljena metodologija za izračun budućih koeficijenata, a u izračunima će sudjelovati i predstavnici sindikata.

Upitan mogu li sindikati prije donošenja zakona očekivati povećanje od 10 posto, Beroš je naveo kako je ministar financija Marko Primorac na sastanku rekao da je "teško moguće očekivati promjene koeficijenata kao takvih prije donošenja novog zakona", no da postoji niz drugih elemenata koji su na raspolaganju. 

Novi zakon o plaćama u lipnju u saborskoj proceduri

Ministar rada Marin Piletić rekao je kako bi s 1. siječnja 2024. novi zakon o plaćama trebao biti na snazi, a u kojem će biti novi koeficijenti i osnovica. Zakon će biti upućen u saborsku proceduru u lipnju.

Piletić je također najavio kako će u petak nakon sjednice Vlade pozvati sve predstavnike reprezentativnih sindikata da potpišu dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru i Kolektivnom ugovoru gdje su nakon tri runde pregovora usuglasili povećanje iznosa regresa za svih 235.000 službenika u državnim i javnim službama. 

Regres od 199 eura odlučili su podići na 300 eura za članove sindikata, a na 250 za sve ostale službenike. 

Beroš: Fotografije iz Siska proslijedio sam zdravstvenoj inspekciji

Odgovarajući na novinarsko pitanje, ministar Beroš rekao je da je fotografije dviju žena u istom bolničkom krevetu iz sisačke bolnice dobio nekoliko sati prije nego što su izašle u javnost, nakon čega ih je proslijedio zdravstvenoj inspekciji.

“U trenutku kada sam dobio fotografiju obaviještena je zdravstvena inspekcija. Ministar nije taj koji istražuje što se desilo. Postoji zakonska procedura koja je u potpunosti ispoštovana”, rekao je Beroš.

Beroš je istaknuo da je tu fotografiju dobio “nekoliko sati prije nego što je objavljena u medijima”, dodavši da ne zna što novinari pitanjima insinuiraju i koje teze žele dokazati. 

Ustvrdio je i da ne zna je li Upravno vijeće sisačke bolnice smijenilo ravnatelja Tomislava Dujmenovića.

Beroš je, na pitanje novinara, odgovorio da ne zna zašto Hrvatski zavod za javno zdravstvo, odnosno njegov čelnik i zaposlenici, posljednjih dana otkazuju gostovanja u medijima i na saborskom odboru.

“Doista ne znam. HZJZ je samostalna institucija. Ukoliko postoji neko otvoreno pitanje ili tema koja je upitna, treba razgovarati o svemu, pa će se razgovarati i o tome”, istaknuo je Beroš. 

Izvijestio je i da dva nalaza zdravstvene inspekcije u zagrebačkom KB Sveti Duh još nisu dovršena. 
 


Izvor: Vlada / Hina
 

Pisane vijesti