Beroš oštro osudio postupanje prema pacijenticama u sisačkoj bolnici

Slika /2023 slike/Beroš 2.jpg

Ministar zdravstva Vili Beroš oštro je osudio tretman prema dvjema starijim pacijenticama u sisačkoj bolnici, no i poručio da netočne medijske izjave ravnatelja bolnice Tomislava Dujmenovića nisu razlog da ga smjenjuje mimo Upravnog vijeća sisačke bolnice.

Beroš je nakon sjednice Vlade rekao da ga je zgrozila fotografija dviju žena u istom krevetu u sisačkoj bolnici, objavljena u medijima 19. travnja, te istaknuo da je, prema njegovu saznanju, u bolnici bilo slobodnih kreveta.

"Kao ministar, moram takvo ponašanje oštro osuditi, kao i izjavu čelnika ustanove da je s pacijentima sve u redu, a nije bilo tako", kazao je Beroš o aferi koja potresa sisačku Opću bolnicu "Dr. Ivo Pedešić".

Posebno se osvrnuo na izjavu ravnatelja bolnice Tomislava Dujmenovića da je s pacijenticama sve u redu iako je jedna preminula, rekavši da je to pokazalo njegovu neinformiranost, no nije utjecalo na zdravstveni ishod.

Bolničko Upravno vijeće će stoga najprije procijeniti Dujmenovićev rad, praćenje propisa i organizaciju rada u bolnici.

"Ako oni ne budu našli način sankcioniranja, tada je na meni potez", rekao je Beroš.

Dodao je da ravnateljevo loše obavještavanje javnosti nije dovoljan razlog da u ovom trenutku smjenjuje Dujmenovića.

Podsjetio je i da je obavljen unutarnji nadzor u sisačkoj bolnici, no s nalazom nadzora, kaže, nije zadovoljan jer nedostaje plan mjera aktivnosti za sprječavanje sličnih događanja u budućnosti.

Zatražio sam inspekcijski nadzor koji je u tijeku

Naime, unutarnjim nadzorom je utvrđeno da su pacijentice na isti ležaj bile smještene 15 minuta i da to nije utjecalo na njihovo zdravlje.

Beroš je stoga zatražio i inspekcijski nadzor koji je u tijeku, a ovisno o nalazima inspekcije ovisit će daljnje postupanje.

Predmet sisačke bolnice bit će upućen Povjerenstvu za stručna pitanja i nadzor Hrvatske liječničke komore, kao i njezinu Povjerenstvu za etiku i deontologiju, zatim Agenciji za zaštitu osobnih podataka, a bit će podnesen i optužni prijedlog Prekršajnom sudu protiv bolnice zbog prekršaja prava na privatnost iz Zakona o zaštiti pacijenata.

Nakon nalaza inspekcije, kazao je Beroš vjerojatno ću zatražiti od Upravnog vijeća bolnice, kojoj je osnivač županija, da analizira način postupanja, organizaciju i pridržavanje propisa u toj bolnici.

Poručio je i da će tek nakon svega toga možda i sam intervenirati, jer ne može preskočiti proceduru.

Magistrama sestrinstva lani povećan koeficijent za 34 posto

Beroš se osvrnuo i na prosvjede koje najavljuje sestrinski sindikat, nezadovoljan povišicom koeficijenata u današnjoj vladinoj uredbi.

"U srpnju prošle godine za magistre sestrinstva koeficijent je povećan za 34 posto, a za glavne sestre u županijskim bolnicama za 11,39 posto", rekao je ministar.

U danas predstavljenoj uredbi također je, kazao je, ispravljena i "povijesna nepravda iz 2012. godine kada je SDP-ova vlada snizila koeficijent sestrama za četiri posto".

To znači da je danas za prvostupnice sestrinstva i srednju stručnu spremu povećan koeficijent od 3 do 5,4 posto.

Podsjetio je da će do kraja lipnja biti donesen novi zakon o plaćama u javnim i državnim službama, a nakon toga slijedi izrada dviju uredbi o koeficijentima za javne i državne službe do kraja godine.

"To će biti način da ovu priču s koeficijentima i domino-efektima neutraliziramo i ujednačimo na način da nitko ne bude zakinut", poručio je.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti