Beroš: Nastavljamo javnozdravstvenu akciju ranog otkrivanja melanoma na hrvatskim otocima

Slika /2023 Slike/2023.06.21._Zdravljeprvo_1.jpg

„Prvi dan ljeta prigoda je podsjetiti da odgovornim ponašanjem i pridržavanjem savjeta liječnika moguće je  uživati u ljetu na siguran način. Aktualni klimatski modeli predviđaju dulje, intenzivnije i češće toplinske valove koji zahtijevaju povećanu pažnju osobito starijih građana, kardiovaskularnih i plućnih bolesnika, djece i ostalih rizičnih skupina.

Upravo ekstremno visoke temperature mogu uzrokovati rizik od aritmije i infarkta, ali i učestale opekline i alergijske reakcije na sunce. Uz to, izravno izlaganje suncu povećava mogućnost pojave melanoma, čija je incidencija u porastu. Iz tog razloga nastavljamo s javnozdravstvenom akcijom ranog otkrivanja melanoma koja će se ovo ljeto održati na otoku Korčuli“, izjavio je ministar Beroš.

Prema procjenama Zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije, prema incidenciji melanoma Hrvatska se nalazi na 17. mjestu od 27 zemalja EU, međutim na četvrtom smo mjestu po smrtnosti. Melanom se najčešće pojavljuje u dobi od 50 godina i kasnije i češće kod muškaraca, osim u dobnom skupini između 18. i 35. godine kada je češći kod žena.

„Statistika je po pitanju odgovornog izlaganja još uvijek nezadovoljavajuća jer pokazuje da se više od 1/3 građana ne štiti od sunca. Svi navedeni podaci potvrđuju važnost nastavka provođenja naše javnozdravstvene akcije referentnog centra Ministarstva zdravstva pri KBC-u Sestre milosrdnice na čemu posebno zahvaljujem akademkinji Mirni Šitum i njenom vrijednom timu stručnjaka koji su na licu mjesta prošle godine na otoku Braču pregledali 1968 građana pri čemu su otkrivena 43 melanoma, 57 epidermalnih karcinoma kože i 72 atipična nevusa.

Ove brojke ukazuju na slabu osviještenost o čimbenicima rizika za nastanak melanoma s jedne strane, kao i činjenicu da su  građani naših otoka izloženi većoj količini štetnog UV zračenja kao i većem ukupnom broju sunčanih sati tijekom cijele godine,“ naglasio je ministar Beroš podsjećajući na važnost korištenja foto zaštite i neizlaganja suncu kada je najveće UV zračenje, od 10 do 17 sati.

S tim u vezi, Ministarstvo zdravstva, intenzivno radi na donošenju Nacionalnog plana probira za prevenciju i rano otkrivanje melanoma koji će biti sedmi Nacionalni preventivni program namijenjen daljnjem jačanju prevencije i pravovremenom otkrivanju bolesti kao i poboljšanju ishoda liječenja.

„Nepotrebno gubimo zdravlje i živote naših građana zbog neprovremenih otkrivanja melanoma. Ujedno gubimo više od 30 milijuna eura na liječenje oboljelih čiji se životi mogu spasiti i usmjeriti u dodatno unaprjeđenje prevencije u zaštiti zdravlja naših građana. Ujedno ova javnozdravstvena akcija kontinuirano pokazuje da naš zdravstveni sustav može u potpunosti funkcionirati u sinergiji odnosno integraciji primarne i bolničke zdravstvene zaštite što je upravo i jedan od ciljeva naše sveobuhvatne reforme zdravstva s pacijentom u fokusu.

Ne možemo utjecati na atmosferske prilike, ali im se možemo prilagoditi kako bismo očuvali zdravlje. Stoga, ususret ljetu vrijedi podsjetiti na elementarno: odgovornim ponašanjem i pridržavanjem savjeta liječnika moguće je  uživati u ljetu na siguran način - Zdravlje je prvo, a prevencija je najbolja zaštita,“ zaključio je ministar Beroš.

Izvor: Vlada

Pisane vijesti