Beroš: Na korak smo do pokretanja preventivnih zdravstvenih pregleda na razini cijele Hrvatske

Slika /2023 slike/Preventivni PGZ_1.jpg

Ministar zdravstva Vili Beroš sudjelovao je u Domu zdravlja Primorsko-goranske županije u Rijeci na obilježavanju početka provođenja Pilot-projekta preventivnih zdravstvenih pregleda u toj županiji, čime se zaokružuje spomenuti projekt i uskoro podiže na nacionalnu razinu, priopćilo je Ministarstvo zdravstva.

''Na dosadašnjem uzorku pregledanih utvrdili smo dosta nesimptomatskih bolesti, od povišenog krvnog tlaka, povišenih vrijednosti kolesterola i šećera, pretilosti, te upućivanja i na daljnje obrade kako bi se na vrijeme otkrili slučajevi malignih oboljenja. Sve to potvrđuje da smo na pravom tragu prema unaprjeđenju zdravlja naših građana i u konačnici, boljim ishodima liječenja, što je i jedan od ciljeva naše sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava s pacijentom u fokusu'', rekao je ministar Beroš.
 
Pilot-projekt preventivnih zdravstvenih pregleda provodi su u pet županija, Osječko-baranjskoj, Sisačko-moslavačkoj, Međimurskoj, Splitsko-dalmatinskoj županiji i, od danas, u Primorsko-goranskoj županiji.
 
Dosadašnji rezultati pokazuju da od svih pregledanih, kod 64% osoba postavljena je odgovarajuća sumnja i upućeni su u daljnju obradu, a faktori rizika za razvoj kroničnih bolesti, poput povećane tjelesne težine ili pretilosti, odstupanje lipidograma te povišeni krvni tlak utvrđeni su kod čak 77% pregledanih osoba. Pušača je više od 50% što je značajan udio s obzirom na hrvatski prosjek od 25%. Što se tiče drugih oboljenja, osobe su upućene u Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća i Nacionalni program otkrivanja raka debelog crijeva te će se na vrijeme otkriti eventualna maligna bolest.
 
''Iako se podaci još prikupljaju, jer su preporučene dodatne dijagnostičke obrade u tijeku, već prvi rezultati ovih preventivnih zdravstvenih pregleda ukazuju na njihovu opravdanost. Ako smo na vrijeme otkrili kod dvije trećine ljudi rizike za kronične, prvenstveno kardiovaskularne bolesti i time prevenirali smrtne ishode ili teške posljedice infarkta ili moždanog udara, ako smo u ranoj fazi detektirali eventualne maligne bolesti i time povećali mogućnosti izlječenja tih osoba, učinili smo mnogo. Prevencija je majka mudrosti – to potvrđuje i ovaj naš Pilot-projekt preventivnih zdravstvenih pregleda koji je ujedno utkan i u slogan reforme zdravstva Zdravlje je prvo'' , istaknuo je ministar Beroš.
 
Predstavnik Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i voditelj Radne skupine Tomislav Benjak naveo je da je u Primorsko-goranskoj županiji termine za preglede u sklopu Pilot-projekta dalo već 29 liječnika iz županijskog Doma zdravlja. Jedan od ciljeva projekta je testirati modele provedbe, rekao je Benjak dodajući da je glavna ideja u svakoj županiji pronaći najbolji model koji će potaknuti građane da preuzmu aktivnu ulogu u brizi za svoje zdravlje, rano dijagnosticiranje bolesti i što ranije liječenje, jer ono spašava živote.
 
Važnost ovog Pilot-projekta za građane županije i Hrvatsku u cijelosti istaknuli su i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, ravnateljica Doma zdravlja Primorsko-goranske županije Emina Grgurević Dujmić i nositeljica tima ordinacije obiteljske medicine Doma zdravlja Primorsko-goranske županije Lea Tripar. Svojim dolaskom Pilot-projekt su podržali i pročelnica za zdravstvo Primorsko-goranske županije Vesna Čavar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Željko Linšak, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka Alen Ružić, predsjednik odbora za zdravstvo skupštine Primorsko-goranske županije Leonardo Bressan i drugi uzvanici, stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva.


Izvor: Vlada
 

Pisane vijesti