Automatski vanjski defibrilatori dodijeljeni Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja

ZAGREB, 20. prosinca 2013. - Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević predala je danas pročelniku Hrvatske gorske službe spašavanja Vinku Prizmiću osam automatskih vanjskih defibrilatora (AVD-a).

Isto je predano u sklopu programa javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“. Uz 11 AVD-e uređaja već uručenih Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, ovom dodjelom nastavlja se uspješna suradnja na unapređenju standarda zdravstvene zaštite i života hrvatskih građana i brojnih turista koji slobodno vrijeme aktivno provode u prirodi.
Program javno dostupne rane defibrilacije pokrenulo je Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za hitnu medicinu i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Program se provodi u partnerstvu s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstvom unutarnjih poslova, Ministarstvom obrane, Ministarstvom zaštite okoliša i prirode i Državnom upravom za zaštitu i spašavanje. Osnovne aktivnosti programa su javno-zdravstveno promicanje važnosti rane defibrilacije edukacijom građana i senzibilizacijom šire javnosti, zatim povećanje dostupnosti AVD-a i educiranje što većeg broja laika za provođenje postupka oživljavanja uz upotrebu AVD-a.

Automatski vanjski defibrilator omogućava da se u slučaju iznenadnog zastoja srca pomogne i prije dolaska hitne medicinske službe. Pomoć mogu pružiti i laici bez medicinskog znanja, nakon provedene edukacije, te tako spasiti život u sudbonosnim minutama do dolaska hitne službe. AVD uređaj jednostavan je za rukovanje, sam prepoznaje srčani ritam koji zahtjeva defibrilaciju te na hrvatskom jeziku daje glasovne i tekstualne upute o postupcima koje treba provesti.

Prema podacima Hrvatskog kardiološkog društva od iznenadnog zastoja srca u Hrvatskoj godišnje umre 9.000 ljudi, odnosno svakog sata jedna osoba. Provedbom programa „Pokreni srce-spasi život“ namjera je povećati preživljavanje i omogućiti da iznenadni zastoj srca preživi 50 od 100 osoba. U Hrvatskoj ih godišnje preživi 900 a moglo bi, prema svjetskim iskustvima, preživjeti 4.500 osoba.



Vijesti iz medija