Čuvajmo dječje živote!

ZAGREB, 1. svibnja 2015 - Uz poruku „Čuvajmo dječje živote!“ u svijetu se sljedeći tjedan obilježava Treći međunarodni tjedan sigurnosti cestovnog prometa.

Prometne nesreće su vodeći uzrok smrtnosti u dobi od 15 do 29 godina u svijetu. Unatoč padu smrtnosti od prometnih nesreća, i  Hrvatskoj su prometne ozljede vodeći uzrok smrti od ozljeda u dječjoj i mlađoj odrasloj dobi. 

U sklopu Trećeg tjedna sigurnosti cestovnog prometa koji se održava od 4. do 10. svibnja, Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatski zavod za hitnu medicinu, Ministarstvo unutarnjih poslova, Hrvatski autoklub, Udruga RODA, Hrvatski Crveni križ, Svjetska zdravstvena organizacija, UNICEF i brojne druge organizacije i institucije udružuju snage kako bi potaknuli vozače da se u većoj mjeri brinu o sigurnosti djece u prometu.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova u prometnim su nesrećama tijekom 2014. godine ozlijeđena 964 djeteta, a poginulo je osmero djece. Svako drugo dijete stradava u prometu kao putnik, a svako treće kao pješak.

Glavni su razlozi stradavanja djece: nepoštivanje prometnih propisa vezanih uz sigurnost djece u vozilima;  brzina i konzumacija alkohola te slabije uočavanje djece u prometu zbog njihove visine. Uz navedeno, djeca često nisu svjesna opasnosti u prometu, usmjerena su na igru, a najmlađa djeca često nisu u mogućnosti pravilno procijeniti udaljenost i brzinu nadolazećih vozila.

Djeca su posebno rizična skupina kad se radi o stradavanju prometu u svojstvu suputnika u vozilu. U ovom slučaju posebno veliku odgovornost snose vozači, najčešće roditelji. Prema najnovijim izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 92/14) djeca do 135 cm visine trebaju biti smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici ili postolju, koji moraju biti pričvršćeni posebnim kopčama ili pojasom. Djeca visine 135-150 cm smiju se prevoziti tako da su vezana sigurnosnim pojasom, ali samo na stražnjem sjedalu. Vozač motornog vozila ne smije prevoziti dijete smješteno u sigurnosnoj sjedalici okrenutoj suprotno od smjera vožnje na putničkom sjedalu zaštićenom prednjim zračnim jastukom, ako zračni jastuk nije deaktiviran, čak ni u slučajevima kada se zračni jastuk automatski isključuje.

Međunarodni tjedan sigurnosti cestovnog prometa obilježava se u sklopu UN-ove inicijative Desetljeće akcije za sigurnost cestovnog prometa (2011. – 2020.) kojoj je cilj prepoloviti smrtnost u cestovnom prometu. Ove je godine, tema Tjedna sigurnosti unaprjeđenje sigurnosti djece u prometu uz poruku „Čuvajmo dječje živote“.

U Hrvatskoj će tim povodom biti organiziran i okrugli stol na temu „Spasimo dječje živote“, koji će se održati u  Hrvatskom autoklubu 6. svibnja 2015. godine. Uz okrugli stol koji će se održati u Zagrebu, Tjedan sigurnosti cestovnog prometa obilježit će se u brojnim zdravstvenim ustanovama, te dječjim vrtićima i osnovnim školama širom Hrvatske. U cilju podizanja svijesti javnosti napravljen je i radijski spot koji se može preuzeti na stranicama www.miz.hr, www.unicef.hr, www.hzjz.hr

Više informacija o Trećem međunarodnom tjednu sigurnosti cestovnog prometa:

www.hzjz.hr/sluzbe/sluzba-za-epidemiologiju/odjel-za-nadzor-i-istrazivanje-ne-zaraznih-bolesti/odsjek-za-ozljede/#novosti



Vijesti iz medija