Sastanak sa predstavnicima Koordinacije obiteljske medicine – nema uvođenja listi čekanja

Slika /Vijesti/2016/KOHOM.JPG

Ministar Nakić zajedno sa suradnicima je jučer boravio u posjetu i radnom obilasku Kliničkog bolničkog centra Split.

Na prvom dijelu sastanka je  predsjednica KOHOM-a gđa. Krolo iznijela probleme sa kojima se susreću liječnici obiteljske medicine kao što su brojne administrativne obaveze te veliki broj pacijenata po timovima ordinacija obiteljske medicine.
Ministar Nakić je složio sa velikim brojem administrativnih obaveza koji imaju obiteljski liječnici te je istaknuo kako se već na jednom od prvih sastanaka na početku svog mandata sastao s ranijim predstavnicima KOHOM-a koje je zamolio za dostavu liste prijedloga za smanjenje administrativnih obaveza. Slijedom toga, Ministarstvo zdravlja je u suradnji sa HZZO-om aktivno počelo raditi na smanjenju određenih obaveza, međutim, slijedom stupanja na snagu tehničke Vlade, usporila se i procedura donošenja određenih pravnih postupaka u pogledu rješavanja navedene problematike. Svakako je bitno spomenuti da je plan nastaviti sa svim započetim radnjama u smislu smanjenja administrativnih opterećenja obiteljskih liječnika.

Nadalje, ministar Nakić je i napomenuo kako to nije jedini način omogućavanja adekvatnih radnih uvjeta za obiteljske liječnike, kako bi se u konačnici mogli više posvetiti svojim pacijentima, pa je istaknuo i plan kontinuiranog rada na povećanju timova obiteljske medicine te dodatnih ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu. Slijedom navedenog se planira postupno smanjivati broj pacijenata na maksimalno 1500 po obiteljskom liječniku. Uz navedeno se razmatra i mogućnost uvođenja administratorskog osoblja koji bi pokrivali više timova obiteljske medicine te na taj način dodatno rasteretili medicinsko osoblje administracije koja je svakako sporedna djelatnost pored one ključne za zdravstvene djelatnike a to je svakako kvalitetna zdravstvena skrb.

Također, na sastanku se jasno istaknulo kako se ne uvode liste čekanja u obiteljsku medicinu već samo se želi dodatno naglasiti kako je bitno uvesti red u primanja pacijenata te da će oni
hitniji slučajevi svakako imati i dalje prednost dok će za druge pacijente vrijediti preporuka za ranijim naručivanjem kako se već sada radi u velikom broju ordinacija obiteljske medicine. Dakle, radi o aktivnostima koje se poduzimaju kako bi se maksimalno povećala kvaliteta obrade pojedinog pacijenta te da bi se na neki način osiguralo dostatno vrijeme za obradu pacijenta dok je u isto vrijeme jasno kako se određena minutaža (20 minuta) ne može jednoobrazno primjenjivati na svaki pojedini pregled. Pri tome je 20 minuta zapravo okvirno vrijeme pregleda koje bi se moglo primijeniti na većinu pregleda dok će se u isto vrijeme dakako voditi briga o specifičnosti problematike svakog pacijenta.

Na kraju sastanka je izraženo zadovoljstvo i suglasnost svih sudionika oko zajedničkog dogovora i plana slijedećih aktivnosti u pogledu navedene problematike. Odlučeno je kako će se zajedničkim radom i suradnjom raditi na postizanju veće kvalitete i  efikasnosti, dostupnosti primarne zdravstvene zaštite na dobrobit svih naših pacijenata.
 

Stranica