Dva nova CT uređaja za KBC Split

Slika /Vijesti/2016/KBC Split.JPG

Ministar Nakić zajedno sa suradnicima je jučer boravio u posjetu i radnom obilasku Kliničkog bolničkog centra Split.

Ministar se tom prigodom prvo susreo sa županom g. Zlatkom Ževrnjom i njegovim zamjenikom g. Lukom Brčićem na zajedničkom sastanku u Splitsko-dalmatinskoj županiji na kojemu su sudjelovali i drugi županijski predstavnici te ravnatelji zdravstvenih ustanova sa kojima je razgovarao o aktualnim temama u zdravstvu splitsko-dalmatinske županije. Nakon sastanka sa županom i suradnicima, ministar se uputio u KBC Split, gdje je u pratnji ravnatelja prof. Ive Jurića obišao Odjel za radioterapiju Klinike za onkologiju i radioterapiju, kao i praznih i nefunkcionalnih prostora KBC Split koji su niz godina u derutnom i ruševnom stanju.

„Nakon obilaska KBC-a Split mogu reći kako smo se na licu mjesta uvjerili u dugogodišnje probleme ovog bolničkog centra koji skrbi o 460 tisuća ljudi u cijeloj županiji ako ne i puno više uključujući cijelu regiju. Dakle, problemi nisu od jučer ali smo tu da ih zajedno rješavamo korak po korak. Jedan od gorućih problema - liste čekanja već rješavamo, jedan CT je stigao u bolnicu, a drugi stiže početkom listopada. Osim CT osigurana su sredstva za RTG digitalnu snimaonicu, RT digitalnim mamograf i CT simulator.“ istaknuo je ministar Nakić.

Na razgovorima u ravnateljstvu bolnice je ministar zajedno sa ravnateljem g. Jurićem i njegovim suradnicima jedna od glavnih tema je bio i konačan projekt i realizacija Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP)  za KBC Split. Ministar je istaknuo kako je realizacija projekta OHBP-a neupitna te je ravnatelja i suradnike uputio u detalje Poziva koje je Ministarstvo zdravlja zajedno sa Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU pripremilo te osiguralo sredstva za realizaciju ovog projekta koji će trebati biti prilagođen uvjetima iz Poziva.

Sredstva iz EU fondova koja su predviđena za infrastrukturno ulaganje i opremanje u sklopu Poziva „Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti“ tj. u okviru ovog specifičnog cilja koristit će se kao potpora ulaganjima u sedam bolnica u RH za koje financiranje nije osigurano iz drugih izvora sa ciljem osiguravanja jednake dostupnosti hitne medicinske skrbi svim građanima RH. Ukupan raspoloživi iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru ovog Poziva je 173.000.000,00 HRK.

„Jedno od najvažnijih pitanja za KBC Split je svakako izgradnja Objedinjenog hitnog bolničkog prijema za koji smo već osigurali sredstva iz fondova EU i u najbržem roku želimo iskoristiti i utrošiti u realizaciju tog projekta.“ izjavio je ministar nakon sastanka u ravnateljstvu KBC-a Split.

 

Stranica