2020.

  • Slika /2020 Transplantacija i biomedicina/DSC_2786.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Otkada je odlukom Hrvatskog sabora 2006. godine Nacionalnim danom darivanja i presađivanja organa i tkiva proglašen 26. svibnja, danas se, s iznimnim ponosom, možemo osvrnuti na sva obilježavanja Nacionalnog dana darivanja u godinama iza nas.

Sve aktivnosti i napori Nacionalnog transplantacijskog programa pri obilježavanju usmjerena su na to kako doprijeti do što većeg broja ljudi i približiti im kulturu darivanja te promicati vrijednosti darivanja organa i tkiva.

Posebno smo usmjereni na obitelji darivatelja organa i tkiva jer sa njima sve počinje i bez njih dar života drugome ne bi bio moguć.

Sa zadovoljstvom možemo potvrditi da građani Republike Hrvatske to prepoznaju te da zahvaljujući njihovoj visoko razvijenoj svijesti o darivanju Nacionalni transplantacijski program, već dugi niz godina, drži svoje mjesto među najuspješnijim zemljama svijeta u području darivanja i presađivanja organa.
 
Obilježavanje Nacionalnog dana darivanja prigoda je za okupljanje zdravstvenih djelatnika, udruga pacijenata, predstavnika javnih i zdravstvenih ustanova, medija i svih onih koji govore donorski“, kao i onih koji to žele naučiti. To je, također i prilika da se javno zahvalimo svim darivateljima organa i članovima njihovih obitelji koji su u najtežim životnim trenucima pokazali svoju hrabrost te na taj način spasili druge živote, svim transplantacijskim timovima na njihovoj neizmjernoj predanosti, kao i svima koji svojim djelovanjem sudjeluju i pomažu Nacionalni transplantacijski program. Rezultati potvrđuju da svi oni rade izvrstan posao i na tome im hvala.
 
Ove godine će, nažalost, zbog izbijanja pandemije koronavirusa izostati obilježavanje Nacionalnog dana darivanja kako bismo zaštitili najugroženije društvene skupine jer je, u ovim izazovnim vremenima, to način na koji možemo pomoći jedni drugima.
 
Ipak, to nas ne sprječava da se prisjetimo prekrasne izložbe „Život nepoznatome“ koja je otvorena u ožujku kada su nam učenici i mentori „Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn“ otvorili vrata u svoj svijet viđenja darivanja i presađivanja organa i tkiva.

Autorski radovi mladih kreativaca nude likovna i fotografska rješenja od kojih svaki uradak priča svoju priču i pokazuje nam kako se svijest mladih o darivanju organa razvija i uči neposredno, bojama, kistovima i fotoaparatom.