WBIF - Western Balkan Investment Framework

U sklopu programa Western Balkan Investment Framework (WBIF), Ministarstvu zdravlja odobren je projekt, koji uključuje bespovratna sredstva u iznosu od 1,5M EUR za izradu projektne dokumentacije za četiri institucije u Republici Hrvatskoj. Cilj ovog projekta je rekonstrukcija i moderniziranje institucija koje pružaju zdravstvene usluge.

Četiri zdravstvene ustanove koje će biti uključene u ovaj projekt su KBC Split (izgradnja objedinjenog hitnog bolničkog prijema), Opća bolnica dr. Ivo Pedišić u Sisaku (izgradnja središnjeg paviljona), Psihijatrijska bolnica Vrapče u Zagrebu (izgradnja Forenzičnog odjela) i Specijalna bolnica Varaždinske toplice( izgradnja Spinalnog centra).

Uz izradu projektne dokumentacije, Ministarstvo će za samu investiciju četiriju zdravstvenih ustanova zaprimiti zajam od Razvojne banke Vijeća Europe u iznosu od 29 mil. eura te će istovremeno investicijski projekti aplicirati kroz strukturne i investicijske fondove (u vrijednosti od otprilike 58 mil. eura) čime će se vratiti dio zajma.

Ugovaranje projekta planirano je u drugoj polovici 2014., kada će se sklopiti ugovor između CEB-a i konzultantske tvrtke koja će pružiti tehničku pomoć za provedbu projektnih aktivnosti. Natječaj za odabir konzultanata vodit će CEB (Razvojna banka Vijeća Europe).