Program suradnje između Zajednice latinoameričkih i karipskih država i EU na području politike droga (COPOLAD II Završna Konferencija)

OTKAZANO! 
  • Vrijeme
1.4.-2.4.2020 
 
  • Organizator
Ministarstvo zdravstva
 
  • Kategorija događanja
Konferencija
 
  • Lokacija
Hotel Westin Zagreb, Ulica Izidora Kršnjavog 1, Zagreb
U okviru Predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije organizirat će se EU - CELAC sastanak na visokoj razini (HLM) u sklopu završne konferencije COPOLAD II Projekta, a koja će se održati dan prije. Sastanak će se održati 2. i 3. travnja 2020. u Zagrebu.

Opći cilj EU - CELAC HLM-a je pridonijeti i ojačati regionalni politički dijalog, uspostavljen između 33 države i regije. Navedeni sastanak organizira se svake dvije godine s ciljem otvaranja specifičnih tematskih rasprava i predstavljanja inicijativa, kao i razvoja zajedničkih mehanizama koordinacije i suradnje među državama u vezi sa svjetskim problemom droga. CELAC i EU kontinuirano unaprjeđuju svoje bi-regionalno partnerstvo, a njihovi odnosi temelje se na dvogodišnjim skupovima, redovitim sastancima visokih dužnosnika i posebnim tematskim dijalozima i inicijativama, uključujući mehanizam suradnje i koordinacije na području droga.

Tijekom sastanka održati će se tematske rasprave kako slijedi: utjecaj 63. zasjedanja CND-a i razmjena stajališta o predstojećim relevantnim multilateralnim sastancima - identifikacija zajedničkog interesa i mogućnosti suradnje; prikaz stanja droga i razvoj politika u zemljama EU i CELAC-a - usmjerenost na proizvodnju i promet kokaina; tematska rasprava: smanjenje potražnje - pravni okvir i strategije kao odgovor na potražnju za ilegalnim drogama; tematska rasprava: smanjenje ponude; politička suradnja i programi EU-CELAC-a i završetak prezentiranja i usvajanja Godišnjeg izvještaja i Zagrebačkog završnog dokumenta.
Gore spomenutim sastancima prisustvovat će visoki dužnosnici, tj. delegacije država članica Europske unije, predstavnici latinoameričkih i karipskih zemalja i predstavnici institucija Europske unije (Glavno tajništvo Vijeća Europske unije, Europska komisija, EASS, EUROPOL, Pravna služba, EMCDDA).