Izvještavanje o uspješnosti MPO postupaka

S obzirom na razna tumačenja o izvještavanju o uspješnosti MPO postupaka, Ministarstvo zdravstva smatra važnim dodatno pojasniti proces istoga.
 

Ističemo kako objava podataka o uspješnosti klinika ovlaštenih za provođenje postupaka medicinski pomognute oplodnje nije samo odluka Ministarstva zdravstva već je ona  utemeljena na mišljenju Nacionalnog povjerenstva za medicinski pomognutu oplodnju kojeg čine stručnjaci iz područja humane reprodukcije, kao i stručna društva biologa i embriologa.
Slijedom mišljenja relevantne struke, prikaz Godišnjeg izvješća MPO je izmijenjen, na način da se rezultati prikazuju sumarno, a ne na razini pojedinačnih ustanova, što je u skladu s krovnom EU regulativom.
 
Naime, namjera dosadašnjih izvješća nije bila uspoređivati ustanove po uspješnosti. Izvještaji koji u analizu ne uključuju brojne parametre i čimbenike koji utječu na rezultate (npr. uzorok neplodnosti, broj prethodnih IVF pokušaja, prisustvo drugih bolesti koje mogu utjecati na plodnost, rezervu jajnika, kvalitetu jajnih stanica, spermija i embrija, dob pacijentice itd.) ne mogu objektivno prikazati uspješnost pojedine Ustanove. Prikazivanje samo stope živorođene djece po pojedinom MPO postupku, bez uvrštavanja u kalkulaciju karakteristike pacijenata koji se liječe, nužno ne ukazuje na kvalitetu usluge MPO. U tu svrhu, potrebna je standardizacija svih navedenih parametara u MPO ustanovama kako bi se ispravno moglo govoriti/analizirati o uspješnosti te istu analitički uspoređivati.
 
Iz gore navedenih razloga odlučeno je da se rezultati prikazuju zbirno za Republiku Hrvatsku do potpune implementacije nacionalnog registra koji bi vjerodostojno prikazao ključne podatke potrebne za praćenje uspješnosti i sigurnosti MPO postupaka.
 
Dodatno skrećemo pozornost kako su u medijskom prostoru pogrešno prikazani pojedini rezultati u računanju postotaka o uspješnosti MPO postupaka na način da su zamijenjeni podaci o rođenoj djeci i podaci o porodima te od ukupno provedenih postupaka nisu oduzeti freeze-all odnosno postupci u sklopu kojih sama oplodnja nije provedena.
Nadalje, tvrdnja o „šturom sažetku“ ranijih izvješća nije točna s obzirom da su ista, po prikazu ove vrste podataka, daleko opsežnija od godišnjih izvješća mnogih EU zemalja.
 
Napominjemo kako stručne udruge koje se bave promicanjem medicinski pomognute oplodnje mogu dobiti informacije vezane uz pojedinačne prikaze rezultata provedenih MPO postupaka u ovlaštenim MPO ustanovama, a ujedno i sudjeluju u radu navedenog Povjerenstva, poput Udruge Roda.
 
Slijedom svega navedenog, pojedine medijske objave u kojima se proziva Ministarstvo zdravstva i ministar Vili Beroš držimo iznimno tendencioznima. 
 
Ministarstvo zdravstva smatra liječenje neplodnosti izrazito važnim u kontekstu demografske revitalizacije te će u suradnji s HZZO-om nastaviti raditi na dodatnom unaprjeđenju djelatnosti medicinski pomognute oplodnje prateći i implementirajući sva svjetska postignuća na tom polju medicine. 
 
 

Pisane vijesti