Europski dan darivanja organa i tkiva 2024.

Središnje obilježavanje Europskog dana darivanja organa, tkiva i stanica organizirano je u subotu 12. listopada na splitskoj Rivi pod sloganom „Budi heroj a ne donor“, u suradnji Kliničkog bolničkog centra Split i Hrvatskog društva medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije te potporu Ministarstva zdravstva.

Građane se na prigodnom štandu informiralo o važnosti darivanja organa i tkiva, budući je cilj ovogodišnje kampanje svakog od nas potaknuti na razmišljanje o darivanju organa i tkiva poslije smrti te nas ohrabriti i motivirati da razgovaramo o svojoj odluci i podijelimo je sa svojim bližnjima. Djelovanjem na pojedinca potiče se javna rasprava i promišljanje o ovoj temi te iz godine u godinu jača svijest javnosti o važnosti darivanja i presađivanja organa i tkiva.

 Svake godine druge subote u mjesecu listopadu prema preporuci Vijeća Europe (www.edqm.eu) obilježavamo Europski dan darivanja organa i tkiva (EDD), kako bismo podigli svijest šire javnosti o važnosti donošenja odluke o darivanju organa. Ove je godine zemlja domaćin bila Litva, gdje se niz događaja održalo u glavnom gradu Litve, Vilniusu, pod temom „Litva - glavni grad darivanja organa, tkiva i stanica“, uključujući plenarni sastanak Europskog odbora za transplantaciju organa (CD-P-TO), te međunarodnu konferenciju pod nazivom “Darivanje i transplantacija organa: Gradimo mostove za život”, na kojoj je sudjelovala predstavnica Ministarstva, prim.dr. Marina Premužić.

U Hrvatskoj ove godine do 1. listopada 2024. bilježimo ukupno 82 prijavljena  darivatelja organa te je izvršena ukupno 201 transplantacija solidnih organa i to: 87  bubrega, 76 jetri, 27 srca, 3 pluća, 1 gušterača te sljedeće multiorganske transplantacije 2 jetra+gušterača+crijevo, 2 bubreg+srce, 1 jetra+srce, 1 bubreg+gušterača i 1 bubreg+jetra.
 

Pisane vijesti