U sklopu Programa osnaživanja mentalnog zdravlja pruženo 15.000 usluga psiholoških timova u domovima zdravlja

„Mentalno zdravlje na radnom mjestu kao ovogodišnja tema Svjetskog dana mentalnog zdravlja naglašava važnost dostupnosti stručne pomoći radnom stanovništvu

koje na globalnoj razini čini 60% populacije, a u Hrvatskoj broji najviše zaposlenih u zadnjih trideset godina s trendom daljnjeg porasta. Utoliko je naš zadatak i značajniji što pokazujemo podrškom javnozdravstvenoj akciji „Dobar dan, kako ste?“ Hrvatske psihološke komore kao i rezimiranjem rezultata Programa osnaživanja mentalnog zdravlja kojim smo nakon 30 godina omogućili psihologe na razini primarne zdravstvene zaštite, i to bez uputnice. Time pokazujemo kako je mentalno zdravlje od strateškog značaja i važan prioritet Vlade te da u sklopu pokrenute reforme zdravstvenog sustava visoko vrednujemo ovo područje djelovanja s pacijentom u fokusu“, naglasio je izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med.
 
Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja Ministarstvo zdravstva je podržalo provođenje  javnozdravstvene akcije Hrvatske psihološke komore „Dobar dan, kako ste?“ 10. listopada u trajanju od 9:00 do 16:00 sati u 6 gradova - u Zagrebu na Cvjetnom trgu, u Rijeci na Korzu, u Splitu na Rivi, u Puli na Narodnom trgu, u Samoboru na Trgu kralja Tomislava i u Krapini na Trgu Ljudevita Gaja gdje će građani ispunjavanjem upitnika o mentalnom zdravlju moći od psihologa dobiti povratne informacije o emocionalnom stanju i raspoloženju, kao i savjete o načinima na koje mogu poboljšati kvalitetu života.
 
„Dobar dan, kako ste“ sve manje se može čuti u našoj svakodnevici te smo nastavno na reformske aktivnosti Ministarstva zdravstva odlučili podržati istoimenu javnozdravstvenu akciju Hrvatske psihološke komore kako bismo u neposrednom kontaktu s građanima razgovarali o temama koje ih tište i upoznali ih s mogućnostima dolaska do stručne pomoći. Tim povodom smo dodatno informirali javnost o našem Programu osnaživanja mentalnog zdravlja koji je u ovih godinu dana zabilježio gotovo 15.000 pruženih usluga od strane psiholoških timova u Domu zdravlja Zagreb Istok i Zagreb Zapad, Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, Krapinsko-zagorske županije te Međimurske županije, a uskoro će se Program početi provoditi i u Osječko-baranjskoj županiji te Varaždinskoj županiji“, najavila je Ivana Portolan Pajić, dr. med., univ. mag. sanit. publ., načelnica Sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam u Ministarstvu zdravstva te voditeljica projekta Programa osnaživanja mentalnog zdravlja.
 
Do kraja ove godine očekuje se da će svi domovi zdravlja registrirati psihološku djelatnost te započeti s ugovaranjem psiholoških timova u Mreži javne zdravstvene službe, a kojom je predviđeno ugovaranje 133 psihološka tima, 24 dispanzera za mentalno zdravlje te 30 mobilnih timova za mentalno zdravlje.
 
„U okviru reforme zdravstvenog sustava krajnji cilj Programa osnaživanja mentalnog zdravlja je poboljšanje kvalitete života osoba koje imaju mentalne poremećaje, kao i prevencija istih, a sve kroz veću dostupnost i učinkovitost zdravstvenih sadržaja kada je u pitanju smanjenje stigme oko mentalnog zdravlja, ali i smanjenje opterećenja sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite. U tom smjeru planiramo osposobiti i posebni troznamenkasti telefonski broj kako bismo olakšali našim građanima put do stručne pomoći te kroz preventive zdravstvene preglede na nacionalnoj razini od sredine listopada omogućiti im dodatnu priliku za preventivno djelovanje i pravovremeno liječenje. Ne zaboravimo - „Zdravlje je prvo“, a preventiva najbolja zaštita našeg zdravlja“, zaključio je izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med.
 

Pisane vijesti