Održana javnozdravstvena akcija ranog otkrivanja melanoma i drugih zloćudnih tumora kože za stanovnike s područja Makarske Rivijere

U okviru Nacionalnog programa prevencije i ranog otkrivanja melanoma 2023. - 2026. u Republici Hrvatskoj, održana je javnozdravstvena akcija ranog otkrivanja melanoma i drugih zloćudnih tumora kože za stanovnike s područja Makarske Rivijere.

Besplatni pregledi madeža odvijali su se od 3. do 5. listopada, a osim preventivnih pregleda, onima kod kojih su pronađene suspektne promjene, bilo je omogućeno i kirurško uklanjanje istih.

Nositelj aktivnosti je Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice u kojem djeluje Referentni centar Ministarstva zdravstva za melanom uz potporu Ministarstva zdravstva, a akcija je organizirana u suradnji s Ligom protiv raka Makarske Rivijere, Hrvatskim društvom za dermatologiju HLZ-a, Hrvatskim društvom za dermatološku onkologiju HLZ-a  i udrugom “Zdravi pod suncem”  te  Domom zdravlja Splitsko- dalmatinske županije.

U javnozdravstvenoj akciji sudjelovao je tim koji čini 10 liječnika dermatologa i dvije medicinske sestre uz pomoć djelatnika Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije i volontera Lige, a aktivnosti je predvodila i koordinirala akademkinja Mirna Šitum.

Na akciji je pregledano 629 osoba te je postavljena sumnja na 50 zloćudnih tumora kože od kojih 9 melanoma i 41 karcinom kože te je operirano 25 pacijenata s 30 tumora kože. Svi uzorci operiranih osoba odneseni su na patohistološku analizu u Klinički Zavod za patologiju KBC-a Sestre milosrdnice, a pacijenti će o svom nalazu biti obaviješteni preko svojih liječnika obiteljske medicine.
 
 
 

Pisane vijesti