Konferencija o zdravstvenoj pismenosti

U povodu početka mjeseca listopada posvećenog zdravstvenoj pismenosti, u prostorima Hrvatskog novinarskog društva održana je konferencija posvećena ovoj izuzetno važnoj temi.

Na konferenciju su se odazvali i predstavnici Ministarstva zdravstva time naglasivši zdravstvenu pismenost kao ključnu za očuvanje i unaprjeđenje narodnog zdravlja. Cilj konferencije bio je upravo naglasiti važnost zdravstvenog opismenjavanja, a okupila je zdravstvene stručnjake, predstavnike udruga i stručnih društava,  kao i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva.
 
Panel rasprava obuhvatila je ključna pitanja - mentalno zdravlje, problem pretilosti, cijepljenje, nezdrave navike poput pušenja i alkohola, odaziv na nacionalne preventivne programe i druge teme od važnosti za zdravlje nacije kao i kvalitetu dostupnih informacija. Naglašeno je da je zdravstvena pismenost ključni aspekt zdravlja svakog pojedinca i društva. Građanima je danas lako dostupno mnoštvo informacija putem medija, društvenih mreža i drugih oblika komunikacije, no nisu sve informacije razumljive, provjerene i točne. Nadalje je istaknuto kako niska razina zdravstvene pismenosti može dovesti do učestalije pojave kroničnih bolesti te u konačnici do lošijih zdravstvenih ishoda, što dovodi i do snižavanja kvalitete života građana, a povećava i troškove zdravstvene skrbi. Stoga je i na konferenciji još jednom predstavljeno kako Ministarstvo zdravstva u okviru sveobuhvatne reforme obuhvaća i područje zdravstvene pismenosti. U tom smjeru već su pokrenute aktivnosti kako bi se ovoj temi pristupilo strukturirano i sveobuhvatno.
 

Pisane vijesti