Nacionalni tjedan dojenja u Republici Hrvatskoj

Nacionalni tjedan dojenja u Republici Hrvatskoj obilježavamo u prvom tjednu listopada. Tom prilikom želimo podići svijest o važnosti dojenja, razmijeniti informacije, podsjetiti na važnost podrške majkama koje doje, pokazati kako cijenimo dojenje i koliko su aktivnosti promicanja dojenja važne za zdravlje djece i majki.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog tjedna dojenja (obilježava se prvi tjedan u kolovozu) i Nacionalnog tjedna dojenja je “Premostimo razlike: Podrška dojenju za sve”. Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF naglašavaju potrebu poboljšanja podrške dojenju kao ključnu akciju za smanjenje nejednakosti u zdravlju i zaštitu prava majki i djece da prežive i napreduju. Kada je dojenje zaštićeno i podržano, postoji dvostruko veća vjerojatnost da će žene dojiti svoju djecu. Podrška dojenju dolazi u mnogim oblicima i odvija se na mnogim razinama, počevši od sustava zdravstvene skrbi, do lokalne zajednice, civilnih organizacija i obitelji, te radnih mjesta, kreatora politika i vlada. Podrška i zaštita dojenju zajednička je odgovornost sviju. Kroz pružanje podrške dojenju, mogu se smanjiti nejednakosti i osigurati da sve majke i djeca, posebno iz ranjivih skupina i u vrijeme hitnih situacija i kriza, imaju pristup potrebnoj pomoći, savjetima, informacijama i mogućnostima za dojenje u podržavajućem okruženju.

U Hrvatskoj se programi usmjereni na promicanje, podršku i zaštitu dojenja provode niz godina, a u ožujku 2024. Vlada RH usvojila je novi, treći po redu, Nacionalni program za zaštitu i promicanje dojenja za razdoblje od 2024. do 2027. godine. Ovaj program nastoji osigurati kontinuiranu podršku dojenju majkama i obiteljima kroz niz aktivnosti i programa na razini zdravstvenog sustava, od trudničkih tečajeva, rodilišta, odjela za neonatologiju, bolničkih odjela i primarne zdravstvene zaštite koji su prijateljski prema dojenju, do zajednice, civilnih organizacija i institucija vlade. Ponosni smo na dosadašnja postignuća Hrvatske u podršci dojenju, primjerice da su sva javna rodilišta stekla naziv „Rodilište - prijatelj djece“, na postojanje grupa za potporu dojenju diljem Hrvatske, na dostupnost darovanog humanog mlijeka za najranjiviju novorođenčad i na sva ostala postignuća koja nas potiču i obvezuju da i dalje činimo sve kako bismo podržali dojenje, te unaprijedili kvalitetu skrbi i zdravlje djece i majki.

Povodom ovogodišnjeg obilježavanja Nacionalnog tjedna dojenja, dana 30. rujna 2024. Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Povjerenstvom za zaštitu i promicanje dojenja Ministarstva zdravstva i Uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba organizirao je stručni skup i okrugli stol na temu Izazovi i prilike u promicanju dojenja. Cilj je identificirati najčešće izazove u dojenju s kojima se danas susreću obitelji i stručnjaci te sagledati aktivnosti koje će pomoći u rješavanju tih izazova, jer zajedničkim aktivnostima svih dionika kroz provedbu Nacionalnog programa i ostale programe promicanja zdravlja djece i majki možemo učiniti dodatne napore za poboljšanje i biti uspješni u pružanju podrške dojenju za zdravije sutra sve djece i njihovih obitelji.

Više detalja dostupno je na poveznici:
https://www.hzjz.hr/sluzba-promicanje-zdravlja/nacionalni-tjedan-dojenja-1-7-listopada-2024/

Pisane vijesti